Olej kokosowy – czy warto?

Olej kokosowy to dla mnie tegoroczne odkrycie. Nie znałam go wcześniej, a zaprzyjaźniłam się z nim dopiero w marcu, kiedy to postanowiłam zacząć zdrowo się odżywiać. Drogi – stwierdziłam najpierw. Przecież krocie na niego wydam. Ale gdy tylko zaczęłam go testować, zmieniłam zdanie. Czy warto kupić olej kokosowy? Poczytajcie!

Kokos, to moja miłość

Ten zapach. TEN SMAK. Kiedy przeszłam na dietę, i musiałam zrezygnować z Bounty – wiecie ile tam kalorii? 😉 – kupiłam sobie olej kokosowy kosmetyczny. Smarowałam się nim – świetnie nawilża – i mój młodszy synek zaczął do mnie mówić – Ty mój batoniku 😉 Smarowałam całe ciało, bo przy odchudzaniu to ważne, żeby dobrze nawilżać skórę. A przy okazji też usta.. Smarowałam, i zlizywałam 😀 i znów smarowałam – tłumacząc sobie, że przecież ja się wcale kokosem nie objadam. A zawsze to była jakaś namiastka tego Bounty 😉 Później trafiłam na jakąś promocję w Rossmanie. Kupiłam duży słoiczek i zaczęłam testować i się okazało, że..

Olej kokosowy jest BARDZO wydajny

Tak naprawdę, to słoiczek spożywczego oleju wystarczył mi na cały miesiąc – a wykorzystywałam go często i gęsto. Gdybym miała wymienić największe plusy jego użycia to na pewno powiedziałabym, że:

  • nie dymi. To jest hit po prostu! Cokolwiek bym nie położyła na patelnię, nawet jeśli jest teflonowa, to cały dom zadymiony po chwili. Naleśniki, mięso, placki jakieś – cokolwiek. A tutaj rozsmarowuję na patelni cienką warstwę oleju kokosowego i nie dość, że nie ma nieprzyjemnego zapachu, to nie muszę zakładać maski gazowej gotując obiad.
  • jak ktoś ma problemy z cholesterolem to olej kokosowy będzie dla niego idealnym zamiennikiem tłuszczy wszelakich.
  • można go wykorzystać praktycznie do wszystkiego – począwszy od dbania o skórę, po smarowanie kanapek czy pieczenie ciast – idealny składnik bazowy.
  • wspomaga walkę o utratę kilogramów
  • jest polecany przy anemii a dodatkowo wzmacnia organizm

Wybór oleju kokosowego jest naprawdę bogaty, i  można się w niego zaopatrzyć w niemalże każdym sklepie – wcale nie większym. A warto! Ja wprawdzie nie pozbyłam się z domu oliwy, i wciąż lubię testować różne nowości, ale olej kokosowy zajmuje w mojej kuchni (i łazience) honorowe miejsce. I myślę, że tak już zostanie. A Wy, znacie ten produkt? Stosujecie?

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

6 thoughts on “Olej kokosowy – czy warto?

  • 9 października 2016 - 15:17
    Permalink

    Dodam,że są jego dwa typy:bez zapachowy rafinowany neutralny w smaku na którym można smażyć wszystko jak również ten NAJ NAJ NAJ czyli extra virgin nierafinowany-bardzo kokosowy w smaku i zapachu.Potrawom nadaje dosłownie kokosowy niuans.Ten warto wybrać,nim się smarować twarz ciało włosy ,jeść…Oczywiście dwa razy droższy od rafinowanego.
    Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno miąższu owoców palmy kokosowej.Oba oleje w temperaturze powyżej 25’C przypominają ścięty tłuszcz.Co ważne, i to ujęłaś ,odróżnieniu do oleju rzepakowego olej kokosowy nie pali się i nie jełczeje.W 100G oleju jest aż 92G „zdrowych”tłuszczy nasyconych.Warto spróbować,warto stosować!

    Odpowiedz
  • 9 października 2016 - 17:09
    Permalink

    Szczerze mówiąc kupiłam wieki temu, by upiec mega zdrowy chleb… i nadal go nie otworzyłam;)

    Odpowiedz
  • Pingback: Suche stopy? Nigdy więcej! Wykorzystaj mój sposób!

  • 12 października 2016 - 15:19
    Permalink

    Ja odkrywam ogrom możliwości jego zastosowania i jestem zachwycona 😀

    Odpowiedz
  • Pingback: Węgiel aktywny jako domowy kosmetyk? - What's up Gniezno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*