Chipsy z JARMUŻU

Już od jakiegoś czasu słyszałam o tym „zielsku”.  W programach kulinarnych JARMUŻ chwalony jest pod niebiosa. Zdrowy pyszny itd. No i co najciekawsze podobnie jak z buraków można z niego zrobić pyszne zdrowe ultra dietetyczne chipsy. Chipsy z jarmużu..??  No ciekawe 😀

Ale.. Czy jakaś kapusta która pewnie nie ma smaku,  jak zwykła sałata może być smaczna? W końcu i ja musiałam się przekonać. Trzeba było poszukać i wypróbować. Ale nie tak łatwo dostać JARMUŻ a co dopiero zrobić chipsy z jarmużu. Pani w warzywniaku na moje pytanie opowiadała pokrętnie,  że nie przywożą tego warzywa (? ) bo to taki wielki krzak i jest strasznie drogi.. Jak już to na specjalne zamówienie.. Ok..

JARMUŻ sam mnie znalazł 😀 Wpadł mi w ręce kiedy przestałam go szukać 🙂 Leżał sobie grzecznie na tacce w osiedlowym markecie. I nie wyglądał jak wielki krzak choć liście rzeczywiście były spore,  ciemnozielone i sztywne.

Mąż zdziwiony,  ale żywo zainteresowany znaleziskiem chciał koniecznie spróbować słynnych już chipsów 😀

Wyjęłam więc liście z opakowania i porządnie opłukałam. W międzyczasie poszukałam przepisu -oczywiście w Internecie 😀

Wg wskazówek – osuszyłam jarmuż dość dokładnie. Podzieliłam na mniejsze kawałki wyrzucając twarde części.

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam niewielką ilość jarmużu żeby w razie awarii nie zmarnować wszystkiego ? Skropiłam oliwą,  posypałam solą i czosnkiem granulowanym i do rozgrzanego pieca.

Trudno powiedzieć ile czasu minęło. Mój piekarnik jest ekspresowy i zawsze muszę czas z przepisu dzielić na pół. Także w przypadku mojego sprzętu do pieczenia wystarczyło 5min w 150st.

Pilnowałam by liście nie spaliły się zbytnio, ale  jednocześnie żeby były przypieczone.

No i co tu czarować.. Dobrze doprawione zielsko fajnie smakuje 🙂 A można doprawić jak lubicie. A chrupkość jest poezyjna. 😀

Najlepszy dowód na jego wart polecenia smak,  że mój ponad-roczniak chrupał sobie aż miło i głośno upominał się o jeszcze jak zabrakło 😀 A wybredna ksieżniczka stwierdziła, że może być!  Co jest komplementem najwyższych lotów 😀 Także mamuśka musiała zrobić jeszcze dwie blachy coby i tatuś mogł sie najeść.:D

Myślę,  że każdy powinien spróbować tej nowości warzywnej. Tym bardziej że JARMUŻ jest bardzo zdrowy i co ciekawe niedrogi 😀 Duża tacka to około 8 wielkich liści za niecałe 4zł. Cała rodzina sobie pochrupie:) Myślę, że można zaryzykować zjedzenie go z jakimś fajnym sosem jogurtowym doprawionym wg uznania. SMACZNEGO 🙂

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 komentarzy na temat “Chipsy z JARMUŻU

  • 14 października 2016 - 02:25
    Permalink

    a ja się ciężko zastanawiałam do czego użyć tych dziwnych zielonych liści. dziękuję za podpowiedź!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*