100 sposobów na kurczaka!
Najbardziej popularne mięsko w naszym otoczeniu. Nawet porównują inne do niego – żabie udka smakują jak kurczak 😀 Oczywiście najlepszy jest z wolnego wybiegu na naturalnym nawozie 🙂 I takiego można znaleźć 🙂 Większość uwielbia i przyrządza na różne sposoby. Ja też w przeciągu lat wypróbowałam chyba ze 100 sposobów na kurczaka i niech to będzie kurczak pieczony:D
A jak najłatwiej go przyrządzić? Jak ktoś troszkę leniwy albo zmęczony to można zrobić prosty rosołek 😀 Koniecznie bez kostki rosołowej 😀 Ale równie szybkie jest upieczenie naszej zdobyczy 🙂 I to nie w jakimś rękawie 😀
To od czego zacząć jak już mamy dobre mięsko – obojętnie którą część 🙂 Oczywiście najbardziej FIT będzie co? Piersi 😀
- Jak już mięsko jest umyte i obejrzane ze wszystkich stron coby potem pypci nie jeść 😀 Jeśli chcecie żeby nasz KURAK był FIT – oskalpujcie go czyt. zdejmijcie z niego skórę 😀 Zanim kurczak pieczony będzie – to teraz je zamarynujemy, żeby było aromatyczne i pyszne! Ja używam najczęściej:
oliwy, soli, papryki słodkiej, czosnku (np. CZOSNEK NIEDŹWIEDZI),
pieprzu (może być ZIOŁOWY), TRAWY CYTRYNOWEJ, a czasem mieszanki ziół.
- Sypie słuszne szczypty, żeby aromat był intensywny. A gdy części kurczaka jak będą już porządnie obtoczone w przyprawach – wkładamy do lodówki. Najlepiej przykryć czymś i niech sobie odpoczywa nawet pół dnia 😀
- Przed porą obiadową przygotowujemy blaszkę. Wykładamy ją papierem do pieczenia. A jeśli to naczynie żaroodporne to smarujemy trochę oliwą. Wykładamy kurczaka.
- I jeszcze nie do pieca, o nie!
- Teraz możemy puścić wodze fantazji 😀 Dodajemy do naszego kurczaka pieczonego to co lubimy 😀 U mnie najczęściej jest to:
cebula pokrojona na ćwiartki – będzie słodziutka i delikatna!
czosnek w łupinach – będzie mięciutki 😀
ŚLIWKI świeże – cząstki lub suszone, RODZYNKI
JABŁKA ze skórką pokrojone w większe kawałki lub GRUSZKI,
mogą być inne owoce świeże czy też suszone 🙂
zdarza mi się sypnąć wiórkami kokosowymi czy sezamem 😀
pokropię też delikatnie MIODEM
- Jak już wybierzecie ulubiony zestaw – u mnie za każdym razem jest to co innego (tylko niezmiennie dodaję cebulę). Teraz przykrywacie szczelnie folią aluminiową spożywczą. I do piekarnika na około godzinę. Ja w moim piekę najpierw na termoobiegu a potem na góra dół w 150 a potem 100 stopniach.
I nie musicie się już martwić waszym obiadem 😀 Można się zrelaksować lub zabrać za inne prace 🙂 I nie koniecznie wasz kurczak pieczony może wystąpić razem z ziemniakami – ugotujcie kaszę, będzie szybciej i mniej tucząco 😀 A miłośnicy sosiku na pewno będą zadowoleni 😀 Żeby tylko się nadmiernie nie spiekł.. A właśnie! Jeśli lubicie rumiane mięsko to pod koniec zdejmijcie folię 🙂 SMACZNEGO!