Fit ciasto marchewkowo cytrynowe

To fit ciasto marchewkowo cytrynowe zrobiło prawdziwą furorę wśród osób, które miały okazję go spróbować. Przepięknie się prezentuje, jest wystarczająco słodkie a dodatkowo też wilgotne – nie lubię suchych ciast. Idealny pomysł na dietetyczną, słodką przekąskę. Jak je zrobić?

Ciasto marchewkowo cytrynowe – czego nam potrzeba?

Lista składników jest dość długa, ale warto się o nie wszystkie postarać, bo smak ciasta jest obłędny.. Co zatem musimy kupić?

  • mąka kokosowa – 30 gram
  • mąka ryżowa – 20 gram
  • 2 całe jaja
  • 80 ml, mleka migdałowego – ale jak dacie zwykłe odtłuszczone, to też będzie ok
  • 2 średnie marchewki
  • pół łyżeczki soku z cytryny (grube oczka)
  • łyżeczka starej skórki cytrynowej (drobne oczka)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ksylitol – 2 łyżki, ja dałam cukier kokosowy ale można użyć jakiegokolwiek słodzika

 Ciasto marchewkowo cytrynowe – przygotowanie

Najpierw ucieramy jaja ze słodzikiem – widelcem, bez zabawy w mikser. Tarkujemy marchewkę. Dorzucamy do jaj razem z mąkami, proszkiem do pieczenia, mlekiem, sokiem z cytryny, startą skórką. Mieszamy wszystko dokładnie i wkładamy do keksówki. Ubijamy dość mocno i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra i dół, bez termoobiegu) . Pieczemy około 30-35 minut.

Jak dla mnie to ciacho jest najlepsze na drugi dzień. Ale ja próbowałam zanim jeszcze ostygło bo zapach mnie pokonał 😉 SMACZNEGO!

fit ciasto

dietetyczne ciasto

placek z marchewką

ciasto z cytryną

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 komentarzy na temat “Fit ciasto marchewkowo cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*