Owsiane muffiny bananowe z żurawiną

Kolejna propozycja dietetycznych babeczek. Tym razem mocno owsianych i cynamonowych. Lubię to połączenie smaków. Są raczej delikatne, i powinny zasmakować każdemu. No i wilgotne. Owsiane muffiny bananowe z żurawiną – sprawdź przepis.

Owsiane muffiny bananowe- składniki

  • 2 banany, najlepiej mocno dojrzałe
  • suszona żurawina – jakieś pół szklanki
  • mąka owsiana – 1 szklanka
  • mąka ryżowa – jedna szklanka (można zastąpić razową żytnią, ale wtedy babeczki będą „cięższe” )
  • 0,5 % mleko – 3/4 szklanki
  • 3 łyżki oliwy albo oleju kokosowego – płynnego
  • miód naturalny, bez cukru – 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • można tez dodać gałkę muszkatołową – wg uznania

Owsiane muffiny bananowe – jak zrobić?

Suche składniki mieszamy ze sobą. Roztrzepujemy jajca i dodajemy do nich mokre. Później wrzucamy wszystko do jednej miski i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Ciasto wkładamy do foremek, i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 20 minut. SMACZNEGO!

dietetyczne muffiny z bananami

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jeden komentarz na temat “Owsiane muffiny bananowe z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*