Łódeczki z cykorii

Podoba mi się nazwa CYKORIA 🙂 Ale kojarzy mi się raczej ze składnikiem kawy 🙂 Jako warzywo przychodzi na myśl duuużo później 🙂 No nie jest aż tak popularna. Ale w sezonie cena zachęca do próbowania różności. Dlaczego więc nie cykoria. Wygląda jak malutka kapusta:

chicory

Choć jest niepozorna to warto po nią sięgnąć. Powoli zaczyna się sezon, bo to roślina zimowa. Ma niewiele kalorii. I miłośnicy fit przepisów mogą jej spokojnie nadużywać 😀 Z powodzeniem zastąpi sałaty podczas zimy. A poza walorami smakowymi ma też w sobie wiele innego dobra jak np spore pokłady kwasu foliowego i mnóstwo innych składników jak sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C. Czyż nie warto po nią sięgnąć? A może właśnie wam posmakuje? 🙂

A co można z niej zrobić. Zupę? Na ciepło może być jak najbardziej ale może lepiej i szybciej będzie zrobić sałatkę. Po prostu przekąska z cykorii. A najpopularniejsze są tzn łódeczki. Czyli liście cykorii na surowo wypełnione różnistymi pysznościami.

dsc_0591

Osobiście wypróbowałam ten przepis – a konkretnie mój mąż, który zrobił mi całkiem smaczną niespodziankę 🙂

I tak potrzebne składniki:

  •  2-3 cykorie
  • 2 serki pleśniowe Lazur (niebieskie)
  •  1 śmietana  18%
  •  puszka  gruszek w syropie
  •  orzechy włoskie
  •  gałka muszkatołowa
  •  pieprz
Na patelnię wylewamy śmietanę i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Mieszamy do rozpuszczenia sera. Dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową. Masę przekładamy do miski do ostygnięcia. W międzyczasie drugi  kawałek sera pleśniowego kroimy na małe kawałeczki. Gruszki odsączamy z syropu i kroimy w kosteczkę. Orzechy prażymy na suchej patelni. Część tłuczemy i zostawiamy do posypania na wierzch cykorii a resztę wrzucamy do  pokrojonych gruszek i sera. Cykorię obieramy na oddzielne listki. Masę serowo – śmietanową delikatnie mieszamy razem z pokrojonymi składnikami. Nakładamy na listki cykorii.  I na koniec posypujemy resztką orzechów. 

dsc_0595

 

Cykoria bywa gorzka w smaku. Dlatego na samym początku liście warto włożyć na pół godziny do ciepłej wody. A potem odkroić twardą część na końcu, ale nie za dużo.

Z cykorii można wyczarować mnóstwo takich malutkich przekąsek. I nie tylko. A jak sami widzicie robi się samo i to błyskawicznie! I mogą za każdym razem smakować inaczej 🙂 Sos serowy może być bazą, do której dodawajcie to co lubicie. Ja robiłam jeszcze bardziej sycące z ziemniakami i szczypiorkiem czy z buraczkami. A może cykoria na ciepło? Zapiekana z ulubionymi dodatkami. Może być co tylko chcecie. Wszystko pasuje, oczywiście w granicach waszego smaku 🙂 Polecam i życzę SMACZNEGO 🙂 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*