Fit pasztet z ciecierzycy – najlepszy przepis

Właściwie nie wierzyłam, że to się uda. Nigdy wcześniej nie miałam styczności z ciecierzycą, i nie miałam nawet pojęcia jak ją ugotować. Trochę sporo zabawy z tym pasztetem. A później długie pieczenie. Ale warto, bo ten pasztet z ciecierzycy jest naprawdę bezkonkurencyjny!

Pasztet z ciecierzycy – składniki

  • cebula – najlepiej czerwona, bo jest ostra – 3 sztuki
  • dobrej jakości oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • ugotowana ciecierzyca – 3 szklanki
  • przecier pomidorowy – 10 czubatych łyżek
  • olej kokosowy – 3 łyżki
  • słodka papryka – 1,5  łyżeczki
  • sól himalajska do smaku i odrobina pieprzu

Pasztet z ciecierzycy – przygotowanie

Dzień wcześniej namocz ciecierzycę. Wsyp ją do miski i zalej letnią wodą. Niech postoi nawet przez noc. Rano odcedź, wypłucz nasiona, i wrzuć do garnka – najlepiej, żeby wody było jeszcze raz tyle co nasion. Gotuj przez 50 minut z odrobiną soli.

Obierz i pokroi cebulkę – drobno. Podsmaż na odrobinie oliwy lub oleju kokosowego. Cebulę i ciecierzycę zmiel blenderem – jak najdokładniej. Dorzucić pozostałe składniki i jeszcze raz, dokładnie zmiksować.

Keksówkę natłuścić olejem kokosowym i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na 45 do 50 minut.

Gdy wystygnie, umieścić w lodówce. Może postać kilka dni, ale gwarantuję, że szybko zostanie zjedzony. MNIAM!

dietetyczny pasztet

domowy pasztet bez mięsa

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*