Poznaj go. Oto ROSYJSKI ANANAS, dla innych rokitnik.

Oto ROKITNIK ZWYCZAJNY. Moja znajomość z nim w kuchni trwa dopiero dwa lata.  Otrzymałam go niespodziewanie, od miłośnika kulinarnych cudów na talerzu. Za co dziękuję. Mimo, że wykorzystuję rokitnik w jednym celu, to w tej postaci ma mnóstwo zastosowań. Poznaj mój sekret pysznego dodatku do deserów czy mięs !

Wyobraź sobie, że w  starożytnej Grecji rokitnikiem karmiono konie, aby miały błyszczącą sierść. Obecnie rokitnik wykorzystywany jest nie tylko w przemyśle kosmetycznym, ale również w spożywczym. Występuje w Polsce, ale i w całej Europie oraz Azji, aż po Chiny. Jego owoce są żółto-pomarańczowe o cierpko-kwaśnym smaku i ta zdecydowana kwaskowatość dominuje w przetworach z jego dodatkiem. Mimo tego wielu nazywa go rosyjskim ananasem i mają sporo racji co do wyboru owocu. To prawda. Po obróbce cieplnej owoce rokitnika smakują jak nieco kwaśne ananasy. Są jednymi z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminę C. Ponadto ich miąższ i nasiona zwiera olej,  jego zawartość w nasionach sięga aż do 12 %. Olej bogaty jest w kwas palmitynowy i palmitynowo-olejowy.

img_20161112_220434

W kuchni z  owoców rokitnika można przyrządzać  przetwory: dżemy, galaretki, konfitury i soki, a także wina i nalewki. Można również piec ciasta z dodatkiem owoców. Podczas kuchennych rewolucji owoce tracą bardzo niewiele kwasu askorbinowego ze względu na brak enzymu rozkładającego witaminę C w rokitniku. Z suszonych liści rokitnika można przygotować napar i spożywać go zamiast herbaty.

A zatem…..

* proponuję wybrać się na spacer w poszukiwaniu krzewów rokitnika, a gdy już wrócisz z pełną torbą jego gałęzi, włóż je koniecznie do zamrażarki. Po zamrożeniu będzie Tobie bardzo łatwo odrywać twarde kulki owocu;

* podrywaj  zmrożone owoce z gałęzi, uważając na kolce. Zrób to ostrożnie lecz szybko niedopuszczajac do rozmrożenia owoców gdyż będą bardzo miękkie i zrobi się z nich maź;

img_20161112_222228

* oberwane owoce rokitnika przepłucz na sitku usuwając nieczystości;

* przygotuj 1 szklankę tych pomarańczowych owoców  i wrzuć do rondelka;

* obierz jedno duże jabłko że skórki i pokrojone na kawałki wrzuć do rondelka;

img_20161112_222207

*dodaj 1/3 szklankę wody i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż powstanie mus;

* zależy od Ciebie, czy w tym momencie przetrzesz całość przez sitko, by zatrzymać pestki rokitnika  lub tak jak ja, zostawisz je w musie  zatrzymując jeszcze więcej składników odżywczych;

* gdy całość ostygnie dodaj dwie łyżki miodu, ja wybrałam mój ulubiony – gryczany. Pamiętaj, że miód zachowuje swoje drogocenne wartości zdrowotne poniżej 40’C.

img_20161113_125033

Mus jest gotowy.

 

img_20161112_223440

Oto jaglany pudding na mleku kokosowym (przygotowanym samodzielnie) z dodatkiem musu z rokitnika.

Jest według mnie świetnym  dodatkiem do talerza z zimnymi mięsnymi przekąskami np. do pieczonego schabu albo jako urozmaicenie budyniu, owsianki .

Pozdrawiam ciepło,

Mrs. Zakręcona Ryba

 

Ps. Autor zdjęć-ja 🙂

 

 

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Mrs. Zakręcona Ryba

Justyna Misiewicz Niepoprawna optymistka. Z tysiącem pomysłów na nowy dzień i wiecznym głodem nowych wyzwań. Wyrafinowana entuzjastka życia i kuchni. Wulkan energii, która miewa czasami szare dni, a któż ich nie ma. Uzależniona od zapachu skóry naturalnej, świeżo mielonej kawy i czekoladowych słodkości, a przede wszystkim dużych dawek adrenaliny. Na co dzień przekracza granice własnego komfortu trenując CrossFit, jeżdżąc na rolkach biegowych. Znana z zamiłowania do stanu wiecznego "przemieszczania się". Prywatnie powiela schemat: żona, mama wspaniałego syna i właścicielka kotki o imieniu Charlotte ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*