Co warto wiedzieć, wybierając kawę ziarnistą

W ostatnim czasie obserwuje się znaczny wzrost zainteresowania dobrą kawą. Powstają nowe kawiarnie, w których można nie tylko napić się doskonałego naparu, ale także dowiedzieć się, jaką kawę wybierać, czym różni się jeden jej rodzaj od drugiego i jakiego smaku lub posmaku można się spodziewać.

Dla wielu osób, „mała czarna” to nieodłączny element dnia..

Orzeźwiający i dodający energii, dlatego warto jak najwięcej wiedzieć o kawie ziarnistej. Niektórzy uważają, że kawa jest niezdrowa i uzależnia, a inni wprost przeciwnie – że jest panaceum, mającym wiele pozytywnych cech. Tak więc, co warto wiedzieć, wybierając kawę dla siebie, aby nie doznać uszczerbku na zdrowiu?

Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na skład mieszanki

W opakowaniu mogą znajdować się ziarna arabiki i robusty w różnych proporcjach. Arabika jest najbardziej cenionym gatunkiem kawy, ze względu na bogaty smak i przyjemny aromat. Tego brakuje ziarnom robusty, które natomiast mają nawet do czterech razy więcej kofeiny, w porównaniu do arabiki. Robusta jest najczęściej używana do produkcji kawy rozpuszczalnej, instant.

Istnieje kilka powodów, dla których producenci, czy palarnie kawy mieszają ziarna arabiki i robusty. Jednym z nich są względy ekonomiczne, ponieważ robusta jest o wiele tańsza. Gatunek ten jest bowiem bardziej odporny, łatwiejszy w uprawie i częściej owocujący. Innym powodem jest to, że napar z robustą ma gęstą piankę (cremę) i jest mocniejszy (ma więcej kofeiny).

Wybierając kawę, warto zwrócić uwagę również na sposób, w jaki producent studzi ziarna po zakończeniu procesu palenia. Jedni używają do tego wody, a inni strumienia zimnego powietrza. W pierwszym przypadku – ziarna absorbują wodę, przez co częściowo zostaje „spłukany“ aromat i kawa traci na smaku, a zyskuje na wadze. W przypadku studzenia chłodnym powietrzem, tak się nie dzieje.

Obecnie popularne jest znakowanie kawy terminami takimi jak „Organic“, czy „Fair Trade“ oraz innymi certyfikatami, potwierdzającymi naturalność i wyraźne pochodzenie. Takie oznaczenia są bardzo cenione w tradycjonalistycznej Wielkiej Brytanii, w odróżnieniu od np. Skandynawii, gdzie nie mają one zbyt wielkiego wpływu na sprzedaż, podobnie jak i w Polsce. Kupując kawę, warto zwracać uwagę na takie oznakowania, ale trzeba brać poprawkę na to, że nie zawsze wszystko, co jest napisane na opakowaniu, jest prawdą. Niestety nie jeden piękny znak jest tylko po to, aby zainteresować i zadziwić klienta.

Bardzo częstym i oczywistym kryterium wyboru kawy jest jej cena

Niestety tanich, a przy tym dobrej jakości produktów, praktycznie nie ma. Kawa nie jest tu wyjątkiem. Tzw. kawy z supermarketów są przeznaczone dla standardowych, niewybrednych klientów, a na ich cenę składają się w dużej mierze koszty reklamy marki, a nie samej kawy. Ci, którzy chcą rozkoszować się prawdziwą kawą dobrej jakości, muszą przeznaczyć na nią trochę wyższą sumę.

Kupując kawę, trzeba zwracać uwagę na datę palenia ziaren i palarnię. Nie jest tajemnicą, że najsmaczniejsza jest kawa świeżo palona. Na opakowaniach kawy przeznaczonej do masowej sprzedaży, zwykle podaje się tylko datę jej przydatności do spożycia, czyli przeważnie rok. Natomiast za kawę świeżo paloną uznaje się termin do 3 miesięcy od daty palenia.

Warto wiedzieć, że najlepiej kupować kawę od tych, którzy zamawiają jej małe ilości i od razu po paleniu szczelnie pakują (małe palarnie). W olbrzymich fabrykach, takie pakowanie odbywa się czasem dopiero po trzech dniach od palenia, a na tym jakość ziaren bardzo traci. Kupując kawę ziarnistą lub mieloną w wyspecjalizowanym sklepie, ma się duże szanse na to, że napar będzie smaczny i aromatyczny. Ponadto, jeśli kawa zakupiona w takim sklepie będzie budzić zastrzeżenia lub po prostu okaże się niesmaczna, będzie można złożyć skargę i prawdopodobnie otrzymać coś w zamian.

Kawa pozytywnie wpływa na organizm nie tylko w postaci „zastrzyku” energii pod wpływem kofeiny. Ze względu na zawartość błonnika, wspomaga procesy metabolizmu, a także jest szeroko stosowana w kosmetyce. Np. w domowych warunkach można ją z powodzeniem stosować jako antycellulitowy peeling do ciała. Ponadto ostatnie badania dowiodły, że kawa obniża ryzyko zachorowania na niektóre choroby, jak np. cukrzyca, choroba Parkinsona, czy rak piersi.

Na koniec warto podkreślić, że tylko świeża kawa dobrej jakości wspomoże procesy zachodzące w organizmie, doda energii i pomoże w koncentracji. Z tego powodu lepiej trochę dołożyć i zainwestować w dobrą, świeżą kawę, która będzie zdrowsza i dostarczy przyjemności rozkoszowania się smakiem i aromatem prawdziwej kawy.

Autor: jak wybrać kawę

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*