Jaglane rafaello fit

Jeśli lubicie kokosowy smak i połączenie płatków owsianych z masłem orzechowym a do tego dbacie o linię to ten deser – jaglane rafaello fit – będzie dla Was idealną propozycją!

Jaglane rafaello – z czym to się je?

  • kwadratowa blaszka – nieduża. Niby nie składnik, ale jednak rzecz istotna 😉
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka – najlepiej roślinnego, do wyboru
  • naturalny miód – 3 łyżki
  • mleczko kokosowe – 400 gram (dajemy tylko tą twardą część a samo mleko pozostawiamy na noc w lodówce)
  • wiórki kokosowe – pół szklanki

to były składniki na krem. Teraz spód:

  • masło orzechowe – 0,5 szklanki
  • wiórki kokosowe – 3/4 szklanki
  • płatki owsiane (górskie albo błyskawiczne ) – 1 szklanka
  • miód – tyle, ile lubicie, ale też żeby spód się skleił

Jaglane rafaello – przygotowanie

Wszystkie składniki na spód wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Masa musi być zwarta i kleista.

Na blaszce układamy papier do pieczenia i mocno dociskamy na dnie masę. Wkładamy wszystko na 2 godziny do lodówki. W między czasie  można przygotować krem.

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku. Trzeba ją wcześniej uprażyć a następnie wypłukać na przemian w gorącej i zimnej wodzie, żeby nie była gorzka. Kiedy zmięknie, mielimy ją blenderem. Dodajemy mleko kokosowe i miód a później wylewamy na przygotowany wcześniej spód.

Obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na jeszcze kilka godzin. Po tym czasie nasze jaglane refaello jest gotowe do jedzenia. SMACZNEGO.

dietetyczne rafaello

rafaello bez pieczenia

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*