Pasztet jaglany ze szpinakiem – przepis

To fajny sposób na przemycenie dzieciom kaszy jaglanej. Moje chłopaki nie przepadają za nią zbytnio. Chyba, że  formie deseru albo jaglanego budyniu – przepis na budyń też się pojawi. Fajnie jednak przemycić kaszę nie tylko na słodko. Pasztet jaglany ze szpinakiem okazał się być strzałem w dziesiątkę. 

Pasztet jaglany ze szpinakiem – składniki

  • pół kilograma jaglanki
  • pół kilograma szpinaku – ja dałam mrożony
  • 4 spore cebule – najlepiej czerwone
  • jarmuż – pominęłam ten punkt ale warto dodać 2 garście
  • szklanka mąki jaglanej
  • mąka ziemniaczana – 5 łyżek (zastąpiłam kukurydzianą)
  • 50 ml mleka kokosowego (albo jogurtu naturalnego)
  • łyżka ulubionych ziół
  • łyżka soli
  • nasiona na wierzch – u mnie siemię lniane

Pasztet jaglany ze szpinakiem – przygotowanie

Gotujemy kaszę jaglaną – wcześniej ją prażymy i płuczemy w gorącej wodzie.

Cebulkę podsmażamy na oleju kokosowym i dodajemy szpinak. Czekamy aż zmięknie. Dorzucamy jarmuż.

Ciepłą kaszę ze szpinakiem, cebulą, jogurtem blendujemy. Doprawiamy do smaku. Dorzucamy mąki i  mieszamy ręką lub łyżką.

Formę do pieczenia osypujemy mąką, wkładamy do niej masę a na górze układamy nasionka – ciasno. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na półtora godziny lub aż masa się zetnie.

Nasz pasztet jaglany ze szpinakiem wyjmujemy z foremki dopiero wtedy, gdy będzie już wystudzony. Podajemy pokrojony w plastry.

SMACZNEGO!

pasztet z kaszy jaglanej

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*