Mleko kokosowe w Twojej kuchni.

Właśnie teraz namawiam Ciebie, byś spróbowała/ spróbował mleka kokosowego. Krowie już znasz. Zapomnij jednak o mleku kokosowym z kartonika! Mam dla Ciebie coś lepszego…

Zapewne dotarły do Ciebie informacje o znakomitych właściwościach „wszystkiego”,  co pochodzi z kokosa. Jeśli zdarzyło się Tobie kupić gotowe mleko z tego orzecha- spójrz na jego skład. Ile procent kokosa widnieje na kartoniku? Co jeszcze oprócz wody znajduje się na liście składników? 

Oto przepis na domowe mleko kokosowe.

img_20161112_151152

fot.Mrs.ZR

Zasada jest jedna. Jeśli chcesz wykonać domowe mleko roślinne z kokosa czy innych produktów np soi, migdałów, zawsze proporcje będą takie same:

? 4 szklanki wody niegazowanej, mineralnej

? 1 szklanka wiórków kokosowych z paczki lub świeży, rozdrobniony miąższ orzecha.

img_20161112_151606

fot.Mrs.ZR

WYKONANIE:

Jeśli kupiłaś/ kupiłeś orzech…zrób dziurkę, wypij wodę kokosową i do dzieła…

img_20161112_132503

fot.Mrs.ZR

# Rozłup go, usuń miąższ ze środka i oczyść z resztki brązowej łupiny.

img_20161112_172533

fot.Mrs.ZR

# Rozdrobnij miąższ tak, by przypominał wiórki.

? W tym momencie posiadasz już wiórki – własnoręcznie przygotowane ze świeżego orzecha lub gotowe z paczki.

#Wiórki należy namoczyć w czterech szklankach wody i najlepiej zostawić na noc ( świeże namocz przez 3-4h).

# Następnie lekko podgrzej i używając blendera rozdrobnij jeszcze bardziej. Nie odlewaj wody z nocy. Powstanie białawy płyn z drobinkami miąższu.

# Przecedź powstałe mleko na sitku lub gazie.

# Opcjonalnie dosłodź miodem.

MLEKO KOKOSOWE GOTOWE !

? Wszystkie mleka roślinne zrobione w domu przechowuj w lodówce maksymalnie 2 dni. Gdy płyn się rozwarstwi, po prostu go wymieszaj.

Smacznego!

Jeśli jesteś fanem orzecha kokosowego polecam rajskie, kokosowe produkty takie jak :

?MĄKA KOKOSOWA

img_20161112_154926

fot.Mrs.ZR

? OLEJ KOKOSOWY NIERAFINOWANY (zdrowszy, lekka nutka kokosa) / RAFINOWANY (bezzapachowy, bezsmakowy)

? MUS KOKOSOWY – jest przepyszny i gotowy do wyjadania prosto ze słoiczka. 😉

img_20161112_152000

fot.Mrs.ZR

? MLEKO KOKOSOWE – które jednak BĘDZIE ZROBIONE PRZEZ  C I E B I E !

 

 

Pozdrawiam,

Mrs. Zakręcona Ryba

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Mrs. Zakręcona Ryba

Justyna Misiewicz Niepoprawna optymistka. Z tysiącem pomysłów na nowy dzień i wiecznym głodem nowych wyzwań. Wyrafinowana entuzjastka życia i kuchni. Wulkan energii, która miewa czasami szare dni, a któż ich nie ma. Uzależniona od zapachu skóry naturalnej, świeżo mielonej kawy i czekoladowych słodkości, a przede wszystkim dużych dawek adrenaliny. Na co dzień przekracza granice własnego komfortu trenując CrossFit, jeżdżąc na rolkach biegowych. Znana z zamiłowania do stanu wiecznego "przemieszczania się". Prywatnie powiela schemat: żona, mama wspaniałego syna i właścicielka kotki o imieniu Charlotte ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*