Bajeczne ciasto – prawie FIT

Każdy ma w rodzinie taką osobę – mamę, babcię czy ciocię, która w kuchni dokonuje cudów. Niejednokrotnie kombinuje i za każdym razem wychodzą pyszności. Moja, nasza ciocia w swych słodkościach ogranicza również cukier. Ale to nie znaczy, że ujmuje to ich smakowi 🙂 A jak wyglądają 🙂 Poezja dla zmysłów 🙂 Przedstawiam Wam ciasto fit z wiśniami.

img_20161127_102955

Jakże się cieszę, że nasza ciocia zechciała podzielić się z nami przepisem na ciasto, które ostatnio szczególnie mnie urzekło. A dlaczego? Bo nie dość, że wygląda pięknie, bajecznie:) To smakuje obłędnie i nie jest słodkie tzn zrobione jest z minimalnej ilości cukru.

img_20161127_102858

Jeśli chcecie zrobić te cudo na najbliższe święta, to będzie to strzał w dziesiątkę 🙂 Jeśli rodzinka lubi bardziej słodkie – dodajcie od siebie więcej słodyczy. Można nie trzeba 🙂

Oto szczegółowa receptura ciast od naszej cioci:

PLACEK Z WIŚNIAMI i BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić słodzikiem)
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

oraz

  • 40 dag wiśni świeżych lub mrożonych (bez pestek)
  • 2 wiśniowe galaretki
  • 400ml śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa

img_20161127_103029

A teraz zaczynamy prace na bazą czyli biszkoptem 🙂

  1. Margarynę, cukier, kakao zalać 5cioma łyżkami wody i gotować 5min.
  2. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać.
  3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i pianą z białek – delikatnie wymieszać.
  4. Wlać ciasto na blachę (mała 30×25)
  5. Piec w 180st, 40-50min. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
  6. Po ostudzeniu ciasta, przecinamy na dwie części (ciocia przecina nitką, reszta bawi się nożem).

PIERWSZA WARSTWA – galaretka z owocami

  1. 1 i pół szklanki wody gotujemy z wiśniami ok 5min.
  2. Wiśnie odcedzamy, a do gorącego soku wsypujemy wiśniowe galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia.
  3. Gdy galaretki się rozpuszczą dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Gdy galaretka jest już na tyle gęsta, że nie będzie wsiąkać w placek, wylewamy ją na pierwszy biszkopt i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta. – Ciasto lepiej włożyć w blaszkę czy też tortownice, w której się było upieczone, żeby galaretka nie wypływała.
  5. Wkładamy do chłodziarki.

DRUGA WARSTWA – krem

  1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy.
  2. Gdy galaretka jest już chłodna. Ubijamy śmietanę.
  3. Ubijając wlewamy powoli galaretkę.
  4. Gotową masę wylewamy na placek i przykrywamy trzecim kawałkiem ciasta.
  5. Wstawiamy do lodówki na 2 do 4 godzin. Najlepiej zostawić na noc w lodówce.

WIERZCH – polewa

  1. Rozpuszczona czekolada mleczna lub gorzka.
  2. Może być gotowa polewa czekoladowa lub inna
  3. Można zrobić polewę z kakao:
  • Pół kostki masła lub margaryny
  • Pół szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2łyżki kakao
  • Wszystko razem rozpuścić i got max 4min.

img_20161127_102820

Ciasto prezentuje się imponująco. Można je zrobić w tortownicy jak tort 🙂 Jeśli chcecie je odchudzić to zamiast galaretek użyjcie żelatyny. Albo poszukajcie galaretki bez cukru 🙂 A zamiast cukry trzcinowego użyjcie słodzika odpowiedniego do pieczenia ciasta. Polecam osobom na diecie. To będzie kawką z ciastem bez wyrzutów sumienia 🙂 SMACZNEGO!

img_20161126_104126

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*