Pierś w cieście francuskim ze szpinakiem

Pierś w cieście francuskim ze szpinakiem to raczej propozycja mało fit, przez wzgląd na samo ciasto, za to jest tak smaczna, że czasami warto zapomnieć o liczeniu kalorii. 

Pierś w cieście francuskim ze szpinakiem – składniki

  • ciasto francuskie  – o, TAKIE –> KLIK. Może być z biedronki, ale niech to będzie to, w wersji xxl
  • szpinak – świeży lub mrożony
  • pierś z kurczaka
  • ser feta

Pierś w cieście francuskim ze szpinakiem – przygotowanie

Najpierw rozcinamy i rozbijamy pierś na dość grube filety. Rozwijamy ciasto, układamy na nich filety oprószone solą himalajską.

Na patelni rozgrzewamy masełko, wrzucamy szpinak i podsmażamy z dużą ilością czosnku – może być świeży, może być w proszku.

Kiedy szpinak „dojdzie” dorzucamy ser feta i czekamy aż się rozpuści. Dokładnie wszystko mieszamy. Tak przygotowany farsz, jeszcze ciepły, układamy na piersi z kurczaka. Można dosolić ale feta jest na tyle słona,że nie powinno być konieczności.

Nacinamy ciasto i zaplatamy w warkocz lub zwijamy tak, jak nam wygodnie.

Ustawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy jakieś 40 minut. Ciasto można z wierzchu przesmarować białkiem. Ładnie się zrumieni. SMACZNEGO!

pierś z kurczaka w cieście francuskim

pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

pierś w cieście francuskim ze szpinakiem

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*