Pierś w cieście francuskim ze szpinakiem
Pierś w cieście francuskim ze szpinakiem to raczej propozycja mało fit, przez wzgląd na samo ciasto, za to jest tak smaczna, że czasami warto zapomnieć o liczeniu kalorii.
Pierś w cieście francuskim ze szpinakiem – składniki
- ciasto francuskie – o, TAKIE –> KLIK. Może być z biedronki, ale niech to będzie to, w wersji xxl
- szpinak – świeży lub mrożony
- pierś z kurczaka
- ser feta
Pierś w cieście francuskim ze szpinakiem – przygotowanie
Najpierw rozcinamy i rozbijamy pierś na dość grube filety. Rozwijamy ciasto, układamy na nich filety oprószone solą himalajską.
Na patelni rozgrzewamy masełko, wrzucamy szpinak i podsmażamy z dużą ilością czosnku – może być świeży, może być w proszku.
Kiedy szpinak „dojdzie” dorzucamy ser feta i czekamy aż się rozpuści. Dokładnie wszystko mieszamy. Tak przygotowany farsz, jeszcze ciepły, układamy na piersi z kurczaka. Można dosolić ale feta jest na tyle słona,że nie powinno być konieczności.
Nacinamy ciasto i zaplatamy w warkocz lub zwijamy tak, jak nam wygodnie.
Ustawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy jakieś 40 minut. Ciasto można z wierzchu przesmarować białkiem. Ładnie się zrumieni. SMACZNEGO!