Sałatka krabowa z makaronem ryżowym – na Sylwestra?
Niby danie świąteczne, niby sylwestrowe, a może imprezowe po prostu. Szybkie, nadaje się na przekąskę w zasadzie w każdej sytuacji. Połączenie smaków, których nie zna każdy. Smakuje raczej każdemu. Sałatka krabowa z makaronem ryżowym – nasz przepis!
Sałatka krabowa z makaronem ryżowym – składniki
- makaron ryżowy – ja kupiłam w carrefour
- kukurydza – 1 puszka
- paluszki krabowe
- szczypiorek
- sok z połowy cytryny
- 3 jajka
- jogurt naturalny
- przyprawy – do smaku
Sałatka krabowa z makaronem ryżowym – przygotowanie
Zacznijmy od ugotowania jajek, muszą być na twardo. Następnie przygotujmy makaron tak, jak nakazuje producent. To fajna opcja, bo wystarczy tylko zalać go gorącą wodą na kilka minut.
Tniemy makaron na mniejsze kawałki – polecam dopiero po przygotowaniu. Kukurydzę odsączamy i dosypujemy do makaronu. Jaja kroimy w grubą kostkę. Paluszki krabowe za to na centymetrowe kawałeczki. Wystarczy je tylko odmrozić – nie podgrzewamy bo zrobią się słodkie.
Jeszce szczypiorek – im go więcej, tym lepiej, i tym ładniej wygląda 🙂 Na koniec wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, i mieszamy. Odstawiamy na pół godzinki. Po tym czasie dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy. No. Można jeść. Ale najlepsza jest następnego dnia. Smacznego 🙂