Ciastka z masłem orzechowym arachidowym

Jeśli jesteś ciastkożercą, to ten artykuł jest pisany z myślą o Tobie. Jeśli na dodatek uwielbiasz masło orzechowe arachidowe – masz drugi powód by zajrzeć dalej. Ciastka orzechowe – to jest to! 

Pyszne ciastka z masłem z orzechów arachidowych to moja propozycja dla Ciebie. Pomysł na ich przygotowanie pojawił się z miłości do dobrego jakościowo masła orzechowego.

Dobre jakościowo masło orzechowe  zawiera 99% orzechów ziemnych /arachidowych, sól– to wszystko! Zwróć na to uwagę. Wiele takich produktów ma często olej palmowy, olej sojowy, cukier w składzie. Tego unikaj!

Czy wiesz, że…

… pochodzące z Brazylii arachidy mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów– 25g białka na 100g. Dlatego kochają je kulturysci. Posiadają także rekordową ilość witaminy B3 (niacyny).

 

Czy wiesz, że…

… orzechy te dojrzewają ok. 5cm pod ziemią,dlatego nazywane są „ziemnymi”.

Mocno arachidowe ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady.

img_20170105_161325

img_20170104_212423

SKŁADNIKI

ok. 16 SZTUK

100 g masła
120 g masła orzechowego arachidowego (może być z kawałkami orzechów lub gładkie)
150 g cukru trzcinowego demerara
1 jajko
170 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli morskiej
50 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady

 

PRZYGOTOWANIE

📌 UWAGA: W przygotowaniu tych ciastek obowiązuje zasada:składniki mokre-razem i  składniki suche -razem.

📌 UWAGA: Masło, masło orzechowe i jajko powinny mieć temperaturę pokojową.

🍪 Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175’C.

🍪 Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko i ponownie zmiksować około minuty.

🍪W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać kropelki czekolady i delikatnie wymieszać łyżką.

🍪 Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów zwykłą łyżką stołową  w ilości 2 łyżki na  jedno ciastko.

🍪 Rozciągnąć odrobinę masę by była bardziej płaska jednak nie uklepywać.

🍪 Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.12- 15 minut, aż na obrzeżach ciastka nabiorą jasno-brązowego koloru a środek będzie złoty.

🍪 Ciastka będą się bardziej ciągnąć gdy krócej pozostaną w piekarniku.  Po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.

SMACZNEGO 💜

 

Uwierz, wychodzą idealne !

img_20170104_200102

Już mnie korci, by zamienić masło orzechowe na Nutellę- eksperymenty kulinarne – to jest to!

 

Pozrawiam z ciastkiem w dłoni,

Mrs. Zakręcona Ryba

 

Ps.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Mrs. Zakręcona Ryba

Justyna Misiewicz Niepoprawna optymistka. Z tysiącem pomysłów na nowy dzień i wiecznym głodem nowych wyzwań. Wyrafinowana entuzjastka życia i kuchni. Wulkan energii, która miewa czasami szare dni, a któż ich nie ma. Uzależniona od zapachu skóry naturalnej, świeżo mielonej kawy i czekoladowych słodkości, a przede wszystkim dużych dawek adrenaliny. Na co dzień przekracza granice własnego komfortu trenując CrossFit, jeżdżąc na rolkach biegowych. Znana z zamiłowania do stanu wiecznego "przemieszczania się". Prywatnie powiela schemat: żona, mama wspaniałego syna i właścicielka kotki o imieniu Charlotte ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*