Bezglutenowe ciasto w wersji fit z melasą karobową

Czasami kupuję jakiś produkt, i dopiero później zastanawiam się co z nim zrobić. Tak też było z melasą karobową, o której słyszałam między innymi to, że jest najzdrowszym słodzikiem a w opcji z karobem, podobno nadaje się np do smarowania pieczywa albo naleśników. Kupiłam, wróciłam ze słoiczkiem do domu i zaczęłam przeglądać internety w celu wynalezienia jakiegoś karobowego przepisu. Znalazłam. I tak powstało bezglutenowe ciasto fit. MOCNOOOO czekoladowe. 

Bezglutenowe ciasto czekoladowe – składniki

  • gotowana ciecierzyca – wykorzystałam tą z puszki, od marki Rolnik
  • suszone daktyle – 100 gram – oczywiście wcześniej namoczone w gorącej wodzie. wystarczy im kwadrans
  • olej kokosowy  – rozpuszczony (170 ml)
  • mielone siemię lniane – 8 łyżek
  • karob – 8 łyżek (można wykorzystać kakao)
  • proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
  • 200 g melasy karobowej
  • ekstrakt z wanilii
  • szczypta soli
  • polewa: dojrzałe awokado, 1 banan, 4 łyżki karobu i 2 łyżki melasy karobowej

Bezglutenowe ciasto czekoladowe – jak zrobić?

Od razu proponuję nagrzać piekarnik – do 180 stopni, grzałka góra i dół, bez termoobiegu. Daktyle, ciecierzycę i olej wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników na ciasto i dokładnie mieszamy. Wylewamy do foremki ( u mnie keksówka) i pieczemy przez 45 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Polewę przygotowujemy blendując wszystkie jej składniki na gładką masę. Wykładamy na ciasto dopiero wtedy, gdy już całkiem wystygnie. No i do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO!

bezglutenowe brownie fit

bezglutenowe ciasto

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*