DOMOWY CHLEB Z BIAŁEGO SERA

Kiedyś piekłam chleb z zakwasu. Później próbowałam z gotowych mieszanek, ale ostatnio wpadł mi przepis na chleb z białego sera. Zdziwiłam się. Pewne rzeczy mi nie pasowały więc go ulepszyłam pod swoje upodobania.

PRODUKTY, KTÓRYCH POTRZEBUJESZ:

  • dwie kostki białego sera półtłustego ( ok.600 g)
  • 4 całe jajka
  • ok. 5 gr świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki razowej lub pełnoziarnistej
  • 3 szklanki ziaren (ja użyłam płatki żytnie, siemię lniane, sezam, słonecznik)
  • koperek suszony i odrobina soli

Na zdjęciu poniżej widać jeszcze sodę, ale nie użyłam, bo nie przepadam za jej smakiem.

1487341466929

 

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z odrobiną cukru i soli.
  2. Do zaczynu dodaj biały ser, jajka, sól i koperek suszony. Wszystko zmiksuj.

domowy chleb 1

3. Gdy uzyskasz gładką masę dodaj przesianą mąkę i cały zestaw przygotowanych ziarenek.

domowy chleb 2

4. Uzyskaną masę przełóż do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.

5. Pieczemy w piekarniku (ja to zrobiłam bez termoobiegu) nagrzanym do 200 stopni ok. 4o minut.

domowy chleb 3 domowy chleb 4

domowy chleb

Chlebek jest delikatny w środku, wilgotny, z chrupiącą skórką. Moja córka miała ochotę na bułeczki z tego ciasta, więc dodałam odrobinę więcej mąki do części masy i uformowałam 4 bułeczki. Też były pyszne.

Wypróbowałyśmy również zrobienie z tego chlebka grzanek w tosterze. Mega! Przecież w środku jest biały ser…

chleb z białego sera 1

 

Lubię próbować takie nowości. Dziś znów kupiłam biały ser. Będzie się działo. Zachęcam do próbowania. SMACZNEGO

 

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*