Dietetyczne ciasto kinder coutry
MNIAM. Tak bym mogła zacząć. Zwłaszcza, że mam akurat parcie na słodkie.. Ale moje dietetyczne ciasto Kinder Coutry odeszło już w zapomnienie. Myślę jednak, że jeszcze nie raz pojawi się na moim stole. Jak je zrobić?
Dietetyczne ciasto Kinder Coutry – składniki
Podaję składniki na małą blaszkę lub tortownicę o średnicy 20 cm
SPÓD
- Daktyle suszone – 120 gram – oczywiście bez pestek
- Słonecznik – 100 gram
- płatki owsiane – 90 gram (chociaż ja polecam mąkę owsianą , bo i tak mielimy)
- karob – 1 łyżka z czubem 😉 – jeśli wolisz, daj kakao
- Olej kokosowy – upłynniony. Łyżka
MASA
- Kasza jaglana – 200 gram
- mleko kokosowe – 3 szklanki. Ja daję też inne – np migdałowe. Ale nawet zwykłe się sprawdzi
- Ksylitol – 110 gram (opcjonalnie)
- Wiórki kokosowe – 70 gram
POLEWA
- Suszone daktyle – 80 gram
- Gorzka czekolada – 40 gram
- olej kokosowy – łyżka
Na górę – do posypania, ziarenka preparowane. W moim przypadku była to jaglanka.
Dietetyczne ciasto Kinder Country – przygotowanie
Najpierw trzeba zalać na kwadrans daktyle – woda koniecznie gorąca. Odcedzamy je później i wrzucamy do blendera razem ze słonecznikiem – ma nam z tego wyjść gładka masa. Dodajemy płatki owsiane (lub od razu mąkę) a także karob i olej kokosowy. Ugniatamy masę na tortownicy – równomiernie, i wrzucamy na parę chwil do lodówki by w między czasie przygotować masę.
Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem lub prażymy na patelni, a później gotujemy ją w 3 szklankach mleka. Razem z ksylitolem. Kiedy wchłonie cały płyn odstawiamy do ostygnięcia. Blendujemy z kokosem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać trochę mleka. Przekładamy masę na spód i wrzucamy ponownie do lodówki.
Teraz pora na polewę. W oryginalnym przepisie jest gorzka czekolada, ja wlałam mleko, i wrzuciłam karob. Rozpuszczamy wszystko, daktyle wcześniej mielimy i mieszamy z resztą składników. Wylewamy na ciasto kiedy jest jeszcze gorące.
Wierzch osypujemy preparowanymi ziarnami. No i znów do lodówki. Najlepiej na kilka godzin. GOTOWE. Smacznego.
świetnie to wszystko wygląda,nie widze tylko kalorii na 100gram a to wazne
Przecież to ciasto to jedna wielka ściema! Zmarnowałam czas i składniki! Jakim cudem zblendowałaś daktyle po namoczeniu, przecież to breja, która się przykleja do nożyka! Tak samo ugotowana kasza. Blendujac takie produkty prędzej zniszcze sprzęt!
współczuję 😉 nieumiejętności używania sprzętu 😉