Fit ciasto marchewkowe z kremem
Proste, szybkie, nie wymagające wielu składników. A do tego smaczne no i fit – jakże by inaczej. Ciasto marchewkowe to prawdziwy hit rodzinnych schadzek. A w wersji z kremem i migdałami nie ma sobie równych.
Ciasto marchewkowe – składniki
- 400 gram marchwi startej na drobnych oczkach
- 4 jajca
- 2 łyżki oleju kokosowego
- płatki owsiane – 130 gram. Polecam jednak mąkę owsianą bo płatki i tak trzeba zmielić
- łyżka PRAWDZIWEGO miodu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
Dietetyczne ciasto marchewkowe – przygotowanie
Obieramy marchewkę. Ścieramy na tarce. Płatki mielimy – chyba, że wybraliśmy gotową mąkę. Mieszamy z cynamonem.
Ubijamy białka. Dodajemy do nich żółtka, dalej miksując. Dorzucamy marchewkę, mieszamy łyżką.
Powoli wlewamy olej kokosowy. Później dodajemy miód. Na koniec mąka z cynamonem.
Ciasto wlewamy do małej keksówki lub tortownicy o średnicy 22 cm .
Pieczemy równo godzinę w 180 stopniach – grzałka góra i dół bez termoobiegu.
Dietetyczne ciasto marchewkowe – krem
Czego potrzebujemy?
- wanilia
- serek naturalny kremowy odtłuszczony
- słodzik
- płatki migdałowe
Ostudzone ciasto smarujemy mieszanką serka z wanilią i słodzikiem a wierzy osypujemy płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!
Czy aby na pewno 4 gramy marchewki? ?