Fit ciasto marchewkowe z kremem

Proste, szybkie, nie wymagające wielu składników. A do tego smaczne no i fit – jakże by inaczej. Ciasto marchewkowe to prawdziwy hit rodzinnych schadzek. A w wersji z kremem i migdałami nie ma sobie równych.

Ciasto marchewkowe – składniki

  • 400 gram marchwi startej na drobnych oczkach
  • 4 jajca
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • płatki owsiane – 130 gram. Polecam jednak mąkę owsianą bo płatki i tak trzeba zmielić
  • łyżka PRAWDZIWEGO miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu

Dietetyczne ciasto marchewkowe – przygotowanie

Obieramy marchewkę. Ścieramy na tarce. Płatki mielimy – chyba, że wybraliśmy gotową mąkę. Mieszamy z cynamonem.

Ubijamy białka. Dodajemy do nich żółtka, dalej miksując. Dorzucamy marchewkę, mieszamy łyżką.

Powoli wlewamy olej kokosowy. Później dodajemy miód. Na koniec mąka z cynamonem.

Ciasto wlewamy do małej keksówki lub tortownicy o średnicy 22 cm .

Pieczemy równo godzinę w 180 stopniach – grzałka góra i dół bez termoobiegu.

Dietetyczne ciasto marchewkowe – krem

Czego potrzebujemy?

  • wanilia
  • serek naturalny kremowy odtłuszczony
  • słodzik
  • płatki migdałowe

Ostudzone ciasto smarujemy mieszanką serka z wanilią i słodzikiem a wierzy osypujemy płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!

fit ciasto dietetyczne

ciasto marchewkowe

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jeden komentarz na temat “Fit ciasto marchewkowe z kremem

  • 25 sierpnia 2017 - 10:46
    Permalink

    Czy aby na pewno 4 gramy marchewki? 😁

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*