Bajeczny KEKS mojej mamy

To ciasto jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. I od dzieciństwa gości na stole z okazji świąt i nie tylko. Wszyscy wiedzą, że keks mojej mamy jest najlepszy 🙂

W końcu, po latach i ja zaczęłam go robić. Ale chyba się domyślacie, że to nie to samo.

Dlatego prześledziłam proces pieczenia, żeby odkryć w czym tkwi sekret 🙂

ODPOWIEDNIA TEMPERATURA SKŁADNIKÓW

  • 6-7 jaj
  • 3 szkl mąki
  • 40 dag margaryny lub masła
  • 2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po pół szklanki bakalii – rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie
  • odrobina soli
  • olejek zapachowy (rumowy)

PRZYGOTOWANIE

  • Oddzielamy żółtka od białek.
  • Żółtka ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i masłem (można zmiksować).
  • Dodajemy przesianą wcześniej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
  • Możemy dodać olejek zapachowy rumowy.

BAKALIE

  • Dajemy po pół szklanki każdego rodzaju bakalii lub opakowanie mieszanki keksowej.

Namoczone w lekkim winie lub letniej wodzie wcześniej bakalie (rodzynki,suszone morele, suszona śliwka).

  • Odciskamy bakalie i obtaczamy w mące.

  • Następnie wkładamy do masy i dodajemy suszone śliwki a na końcu rozdrobnione orzechy włoskie(najlepsze włoskie, bo po upieczeniu robią się kruche).

  • Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy.

  • Porcja ciasta wystarczy na dwie duże keksówki lub trzy małe keksówki.

  •  Wstawić do rozgrzanego piekarnika. 180° i piec 60-70 minut – do suchego patyczka.  Ciasto powinno pęknąć wzdłuż.

Oto efekt:

IMG_9421

Dla lepszego efektu można naszego pięknego keksika ozdobić np

  • polewą czekoladową – posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi
  • lukrem – wtedy posypać czymś kolorowym np cukierkami lub zetrzeć gorzką czekoladę
  • kandyzowaną skórką pomarańczy wraz z syropem – wg mnie najlepsze 🙂
  • cukrem pudrem

Ciasto jest puszyste i lekko wilgotne (czasem może wyjść za suche). Idealne na święta i po świętach. A najlepiej zrobić na zapas 🙂 Można obdzielić rodzinę i znajomych 🙂 No i keks jest idealny do mrożenia. Równie dobrze smakuje 🙂 I choć nie jest aż tak efektowny to z pewnością zagości u was na długo 🙂 POLECAMY!

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

3 komentarzy na temat “Bajeczny KEKS mojej mamy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*