Szybkie ciasteczka maślane z domowym lukrem

Dzisiaj chyba mój pierwszy przepis, który nie pasuje do kategorii fit. Przez sporą zawartość śmietany i masła, nasze szybkie ciasteczka przynależą zdecydowanie do kategorii : grzeszki. Ale przecież czasami można sobie pozwolić na coś bardziej konkretnego, prawda? Ciasteczka maślane robi się naprawdę raz dwa, a do tego rozpływają się w ustach i… uzależniają 😉

Szybkie ciasteczka maślane – składniki

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka najkwaśniejszej śmietany, jaka Wam wpadnie w łapki
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • dosłownie SZCZYPTA soli

Domowe, szybkie ciasteczka maślane – przygotowanie

Wszystkie składniki wystarczy dokładnie ze sobą zagnieść. Kiedy ciasto przemieni się w zwartą masę owijamy je folią spożywczą, i wrzucamy do zamrażarki na jakieś pół godziny.

Wykładamy  na stolnicę i wałkujemy jeszcze zimne. A później kroimy w pasy i poprzecznie – na ciasteczka.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można dość ciasno, nie rosną mocno wszerz. No i pieczemy z termoobiegiem – temperatura 180 stopni. Mają się zrumienić.

Pamiętajcie, że nie ma w nich cukru, więc po ostudzeniu koniecznie udekorujcie je domowym lukrem.  SMACZNEGO!

ciasteczka maślane

domowe ciastka

szybkie ciasteczka

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*