Szybki obiad – spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii to idealna propozycja na szybki i zdrowy obiad – a dodatkowo w miesiącach letnich także TANI. Chociaż i teraz jesteśmy w stanie kupić cukinię za około 5 zł za kilogram – ta cena nie odstrasza już tak bardzo. Danie mega proste w przygotowaniu i niskokaloryczne, choć sycące. 

Spaghetti z cukinii – czego potrzebujemy?

  • Cukinia – na jedną porcję wystarczy jedna, średnia
  • mięso mielone
  • pomidory
  • ulubione przyprawy

Niewiele, prawda? A można z tego wyczarować naprawdę smaczny, szybki obiad. Od czego zaczynamy?

Spaghetti z cukinii – przygotowanie

Nie obieramy naszej cukinii. Myjemy ją i używając specjalnej maszynki temperujemy tak, że powstają „makaronowe” nitki. Ja takiego sprzętu nie mam więc pocięłam cukinię na dość cienkie plastry i podzieliłam na dość grube pasy przypominające mocno kształtem tagialette.

Wrzuciłam wszystko do gotującej się, osolonej wody i pozwoliłam się podgotować na alldente.

W między czasie przygotowałam sos. Mięso mielone podsmażyłam na oleju kokosowym dodając czosnek i sól morską a na koniec pomidory – w moim przypadku, z puszki.

Kiedy sos zgęstniał, polałam nim odcedzony, cukiniowy makaron. No i tak podałam 🙂 Było smaczne. A jak wcisnęłam moim Chłopcom kit, że to prawdziwy makaron, to zajadali, aż trzęsły im się uszy 😉 SMACZNEGO

szybki obiad

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*