Szybki obiad – spaghetti z cukinii
Spaghetti z cukinii to idealna propozycja na szybki i zdrowy obiad – a dodatkowo w miesiącach letnich także TANI. Chociaż i teraz jesteśmy w stanie kupić cukinię za około 5 zł za kilogram – ta cena nie odstrasza już tak bardzo. Danie mega proste w przygotowaniu i niskokaloryczne, choć sycące.
Spaghetti z cukinii – czego potrzebujemy?
- Cukinia – na jedną porcję wystarczy jedna, średnia
- mięso mielone
- pomidory
- ulubione przyprawy
Niewiele, prawda? A można z tego wyczarować naprawdę smaczny, szybki obiad. Od czego zaczynamy?
Spaghetti z cukinii – przygotowanie
Nie obieramy naszej cukinii. Myjemy ją i używając specjalnej maszynki temperujemy tak, że powstają „makaronowe” nitki. Ja takiego sprzętu nie mam więc pocięłam cukinię na dość cienkie plastry i podzieliłam na dość grube pasy przypominające mocno kształtem tagialette.
Wrzuciłam wszystko do gotującej się, osolonej wody i pozwoliłam się podgotować na alldente.
W między czasie przygotowałam sos. Mięso mielone podsmażyłam na oleju kokosowym dodając czosnek i sól morską a na koniec pomidory – w moim przypadku, z puszki.
Kiedy sos zgęstniał, polałam nim odcedzony, cukiniowy makaron. No i tak podałam 🙂 Było smaczne. A jak wcisnęłam moim Chłopcom kit, że to prawdziwy makaron, to zajadali, aż trzęsły im się uszy 😉 SMACZNEGO