OBIAD NIE ZJEDZONY?- podaj go w nowej formie.

Ile razy zostały ci resztki z obiadu, które żal wyrzucić?? Rodzinka na drugi dzień marudziła, że znów to samo??? Obiad nie zjedzony… Trzeba tylko pomyśleć i pokombinować jak go przerobić.

Przez dwadzieścia lat gotowałam dla pełnej rodziny. Dużo się zmieniło w mojej kuchni, kiedy na garnuszku została tylko córka i ja. Weź tu opanuj sztukę gotowania na dwie osoby. Bardzo szybko mój zamrażalnik zapełnił się pojemnikami z resztkami obiadowymi, których nie miałam w zwyczaju opisywać (co jest w danym pudełku) i po rozmrożeniu zawsze była niespodzianka.

MASAKRA !!

Pewnego dnia wpadłam na pomysł, żeby zamiast zamrażać, zacząć przerabiać pozostałości. Zwłaszcza kiedy zaczęłyśmy odżywiać się bardziej fit. Zawsze kiedy rozmawiam z kimś o rosole pada stwierdzenie – dziś rosół, jutro pomidorowa. Co zrobić, jak się nie znosi zupy pomidorowej? Do tego tłustej pomidorowej? Dla siebie robię ją z pomidorów w puszce, z  dużą ilością marchewki, bazylią i szpinakiem.

zupa-pomidorowa

Wróćmy do rosołu!!

Gotuję bo lubię, bo zdrowy.. Największy garnek idzie w użycie. Bo oprócz mięsa wrzucam do niego bardzo dużo warzyw i zieleniny. Musi być smacznie. Jak wyłowię zawartość po ugotowaniu płynu wcale nie jest dużo, ale całej reszty jest sporo.

Co robię zamiast pomidorowej:

  1. Mój ulubiony galarcik drobiowy. Obieram mięsko, dodaję warzywa z zupy, żelatynę rozpuszczam w rosole, zakwaszam i już wieczorem mogę cieszyć się pyszną kolacją.
  2. Mięso zapiekane w cieście francuskim. Proste i łatwe. Na patelni smażę szpinak na maśle z dużą ilością czosnku. Wrzucam obrane mięsko i chwilę razem duszę. Ciasto kroję na dwie części, farsz, zaplatam i do piekarnika, aż się zrumieni.

francuskie-obiad obiad-na-nowo

3. Pasta do chleba (bo moja pociecha nie lubi galartu). Obrane mięsko wkładam do blendera , dodaję cebulę, ogórek kiszony lub konserwowy , łyżka jogurtu i przyprawy według smaku. Miksuje i pyszna pasta na kanapki gotowa.

4. Smażone kotleciki mielone. To co wyłowię z garnka (oczywiście bez kości) do miski, dodaję cebulę , jajko i pod blender. Do uzyskanej masy , dodaję paprykę mieloną , zioła prowansalskie, gałkę i płatki owsiane. Lepię małe kotleciki i na olej kokosowy. Podaję z sosem jogurtowym lub na sałatce warzywnej.

IMAG3450

IMAG3392

To wersje przeróbek „porosołowych”. Jak zostanie ci gulasz z kaszą (jakąkolwiek) też możesz przerobić. Wystarczy pomysł i trochę zabawy.

Mój obiad dnia poprzedniego to kasza owsiana i mięso od szynki w sosie z brokułami. Następnego dnia mięso poszło w ciasto francuskie, a kaszę z brokułami rozdrobniłam, dodałam jajko, gałkę, słonecznik, pestki z dyni i….

POWSTAŁ PASZTET…pyszny.

pasztet-z-pozostałości

Zdarza mi się odpowiadać na pytanie co robimy jutro na obiad? – „przegląd lodówki” , „danie na winie” (co się na winie to do garnka). Wystarczy trochę pomyśleć i w szybki sposób podać smaczny posiłek. Masz jakieś swoje patenty? Podziel się z nami.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 komentarzy na temat “OBIAD NIE ZJEDZONY?- podaj go w nowej formie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*