Kasza kuskus – co można z niej zrobić? Może babeczkę?

Co można zrobić z kaszy kuskus? Chyba Was nie zaskoczę jeśli powiem, że dużo dobrego, prawda? To taka fajna opcja na szybki obiad. Jest idealnym dodatkiem do dań głównych, ale też ciekawym składnikiem sałatek – niekoniecznie w opcji fit. Ja tym razem zrobiłam babeczki – i wyszedł mi kuskus z warzywami. Ale miało to być danie piątkowe, więc odpuściłam sobie mięso. Wy możecie pokombinować ze składnikami. 

Kasza kuskus z warzywami – składniki babeczek

  • opakowanie kuskus – ja użyłam razowego
  • mieszanka mrożonych warzyw – na przykład chińska
  • bulion
  • 2 jajka

To wszystko 🙂

Kasza kuskus z warzywami – jak zrobić babeczki?

Najpierw przygotowujemy kaszę. W tym celu zalewamy ją gorącym bulionem i przykrywamy talerzykiem. Od czasu do czasu można przemieszać. Kiedy nasza kasza kuskus wsiąknie już cały płyn, mieszamy ją z podsmażonymi na oleju kokosowym lub ugotowanymi warzywami. Dodajemy surowe jajka i doprawiamy całość do smaku.

Przekładamy do foremek – najlepiej silikonowych, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Po tym czasie muffinki z kaszą kuskus są gotowe do jedzenia. Można je podawać z sosami lub dipem, albo jako dodatek do mięs. Sprawdzą się również w opcji z ketchupem. Smacznego

 

kuskus z warzywami

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 komentarzy na temat “Kasza kuskus – co można z niej zrobić? Może babeczkę?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*