PIZZA ZIEMNIACZANA – moje nowe odkrycie

Kiedy otrzymałam dietę ułożoną specjalnie dla mnie z żalem odkryłam brak ziemniaków. To trudne kiedy jest się typową POZNAŃSKĄ PYRĄ. Dieta już za mną więc pyry wróciły do łask. Tyle, że w wersji dietetycznej. Bez zawiesistych sosów, pieczone w piekarniku bez tłuszczu. Pizza ziemniaczana to moje nowe odkrycie.

Efekt końcowy i smak zaskoczył moich biesiadników. Uprzedzam- jest bardzo syta, ale polecam spróbować.

CO BĘDZIE NAM POTRZEBNE DO ZROBIENIA PIZZY ZIEMNIACZANEJ

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • pieczarki, ilość według uznania
  • 1 duża cebula
  • ser- ja użyłam białego serka grani, ale można użyć dowolnego ulubionego sera
  • 3 czubate łyżki mąki- pełnoziarnista to mój wybór
  • dobry koncentrat pomidorowy
  • pietruszka
  • gałka muszkatołowa starta
  • sól
  • pieprz

pizza-ziemniaczana-składniki

Ziemniaki zajmą nam najwięcej czasu, dlatego od nich zaczynamy. Obrane kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu należy je ostudzić.

pizza-ziemniaczana-pyrki

Kiedy ziemniaki się gotują można zająć się pieczarkami. Kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu!!! Smażymy z cebulą, solą i pieprzem do odparowania wody. Dopiero wtedy dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego (może być też keczup, ale starajcie się by był dobrej jakości).

pizza-ziemniaczana-pieczarki

Ostudzone ziemniaki wkładamy do miski i rozgniatamy. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i natkę pietruszki. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i robimy dziurki grubym widelcem, by ciasto mogło równomiernie odparować. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 minut.

pizza-ziemniaczana-spód

Dopiero po wypieczeniu spodu możemy nałożyć na pizzę co tylko chcemy. Ja oczywiście wcześniej usmażone pieczarki i ser jaki sobie wybraliśmy. Do pieca już tylko na około 7 minut, aż się ser rozpuści.

pizza-ziemniaczana-do-pieca

Gotowe !! Pizza ziemniaczana jest bardzo syta. Blachę piekarnikową braliśmy na dwa razy (powtórka na kolację) w cztery osoby.

pizza-ziemniaczana-efekt

Jeśli lubisz pizzę z mięsem to można w tej wersji zastąpić pieczarki mięsem mielonym lub wędzoną kiełbasą. Ser zawsze można dobrać według apetytu. U nas biały, bo…..lżejszy. Podzielcie się z nami swoimi pomysłami na podanie ziemniaków w nowej formie. Nazywają nas w końcu POZNAŃSKIMI PYRAMI.

Smacznego!

 

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jeden komentarz na temat “PIZZA ZIEMNIACZANA – moje nowe odkrycie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*