Tort urodzinowy – dla księżniczki

 Na specjalne okazje,  szczególnie te,  które przypadają raz w roku,  potrzebujemy czegoś ekstra. Tort urodzinowy czy imieninowy czy tort na chrzciny czy jakiś jubileusz – to najlepszy,  najpyszniejszy sposób  na świętowanie.

Możemy zrobić sami – przepisów teraz mnóstwo w internecie. Wiele z nich sprawdzonych wiec nie ma sie czego obawiać. Zdobyłam ostatnio taką recepturę na tort urodzinowy – dla księżniczki czyli cały różowy. Przepis od koleżanki,  sprawdzony przez nią i wykorzystywany wielokrotnie.?A dobór kolorów i ozdób zależy od nas i przede wszystkim od solenizanta?

Najpierw SKŁADNIKI:

8 jajek ,

1i 1/4 szkl cukru,

3/4 szkl maki ,

1 szkl maki ziemniaczanej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Zabieramy się za podstawę czyli biszkopt. Można go upiec dzień wcześniej. A do kolorowania najlepiej użyć barwników w żelu lub w proszku.

Trzeba najpierw ubić białka, jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Do ubitej piany dodajemy żółtka oraz cukier. Na końcu resztę sypkich składników. Dodajemy odrobinę barwnika. Ten tort był pieczony w kwadratowej blaszce- ze względu na większą ilość osób. Oczywiście można piec w dużej tortownicy.

Piec 1 godz w 180stopni,  sprawdzamy patyczkiem (musi być suchy) czy jest dobry.

Teraz MASA:

1 litr śmietany kremówki (łaciatej),

cukier waniliowy,

5 śmietan fix,

cukier puder,

dodatki według uznania?

Śmietanę dobrze schładzamy i ubijamy ze śmietan fixami wg przepisu na opakowaniu – najlepiej proszki mieszamy ze sobą czyli fixy z cukrem. Można dodać np tężejącej galaretki albo odrobiny barwnika. Ale jeśli biszkopt był już różowy to masa do przekładania tortu niech będzie biała – da to ładny kontrast.

Do dekoracji tortu natomiast potrzeba koloru przewodniego. W tym przypadku różowego księżniczkowego ?

I ostatni etap zależy od naszej inwencji twórczej ?

WYKONANIE-DEKOROWANIE

Biszkopt przekrawamy na dwie lub nawet trzy części – tu mamy podwóną porcję,  ale nie musi być taak wysoki.

Przekładmy masą śmietanową. Jedną z warstw smarujemy dowolnym dżemem lub układamy ulubione owoce.  Tu życzeniem młodej klientki były maliny. Bardzo dobry wybór, ponieważ coś kwaskowatego fajnie przełamie słodycz reszty. Oprócz malin mogą być też wiśnie czy ananas z puszki albo borówki amerykańskie. Tak na prawdę to każdy owoc. Bardzo często dodaje się brzoskwinie z puszki lub truskawki czy właśnie wspomniane jagody.

Jedna z warstw masy połączona została ze startą czekoladą deserową. Jeśli to tort urodzinowy to czekolada się sprawdzi. Deserowa,  żeby nie było jednak za słodko?

OZDABIANIE

Tort przełożony – najważniejsze jest?

Teraz została tylko dekoracja ?

I co tu zrobić,  żeby tort urodzinowy wyglądał jak dla księżniczki. Żeby był taki jak na tych zdjęciach?

Wiele daje opłatek ze zdjęciem. Kupimy go bez problemu na allegro. Aukcji jest mnóstwo -szukajcie hasła OPŁATEK NA TORT.

No dobrze, ale reszta dekoracji? Trochę posypki,  startej czekolady. Wygląda na prosty do zrobienia,  do zdobienia.

Niestety jak to często bywa,  nie zawsze chcieć to móc. I nie zawsze musi wyjść tak imponujący.  A co zrobić jeśli hmm no MUSI być elegencki i idealnie przybrany. W końcu to tort urodzinowy czy na roczek. Goście będą podziwiać itd.

Dlatego ja zawsze proszę koleżankę o pomóc.  Jej wprawiona ręka nie pomyli ilości składników. Biszkopt zawsze wychodzi taki sam piekny. I ma sposób na idealnie pokrojone warstwy. Śmietana jej się nie zważy (mi sie raz zdażyło.. A tort musiał być na już).

Koleżanka a właściwie Lady Cake nigdy nie pomyli kolejności i nie zabraknie jej nagle masy do przekładania tortu czy dekoracji ? Mi sie zdarzyło i to nie raz. Potem szybko do sklepu po wiecej śmietany i nerwy czy starczy i czy wyjdzie. No właśnie te nerwy …

Jeśli nie chcecie nerwowo obgryzać paznokci i modlić się nad piekarnikiem. A potem liczyć na łut szczęścia i swoje zdolności manualne,  które akurat tego wieczoru mogą nie być w szczycie formy. Jeśli chcecie oszczędzić sobie stresu czy wyjdzie czy nie. Lepiej poprosić kogoś kto ma wprawę, doświadczenie?

Ja na szczęście mam tą koleżankę. Jej wprawa w robieniu tortów sprawia, że człowiek ma spokojną głowę. A najważniejsze czyli tort będzie na pewno pyszny i piękny. Ja bym w życiu za pierwszym czy nawet drugim razem nie udekorowała tak tortu jak ona. Już pomijając sprzęt, którego i tak nie moge ostatnio znaleść heh. Wprawna ręką i wypróbowane techniki dają gwarancję sukceu ?

A jeśli chcecie koniecznie sami upiec tort,  to najlepiej na kameralne świętowanie, żeby w razie czego nasza wpadka z tortem delikatnie nie zepsuła uroczystości.  Ja potrzebowałam czegoś ekstra. No i jak zwykle efekt mnie powalił. A ten właśnie tort urodzinowy dla księżniczki z księżniczkami smakował równie rewelacyjnie jak wyglądał – przedszkolaki potwierdzą?

POLECAM?

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*