Apple pie – szybka szarlotka, która ratuje z opresji.

Nie od dziś wiadomo, że gwarancją udanej szarlotki są jabłka. Oto ona – szybka szarlotka na cienkim, KRUCHYM SPODZIE. To propozycja dla zabieganych lub osób, którzy spodziewają się nagłych gości.

Spójrz na zdjęcie SZARLOTKI.
Apetycznie wygląda, prawda?

Szybka szarlotka – oto ona. Wiedz, że wielokrotnie piekłam szarlotki wykonując samodzielnie ciasto kruche oraz przygotowując nadzienie z jabłek. Wybierałam do niego odmiany słodkie np. LIGOL i SZAMPION lub kwaśne jak SZARA RENETA czy ANTONÓWKA.

Zdażało się również, że brakowało czasu, by wszystko od początku do końca dopilnować.  Bywało tak, że miałam godzinę na przygotowanie ciasta – szybkiej szarlotki,  po telefonie znajomych, że właśnie jadą… Wtedy to korzystałam z półproduktów, jakie wyszukałam w sklepach spożywczych. Warto posiadać te dwa produkty w domu.

Oto one:

  • CIASTO KRUCHE surowe w rolce
  • PRAŻONE JABŁKA

Zwróć uwagę na ich skład. W przypadku gotowego nadzienia z jabłek i ciasta spójrz w jaki sposób są konserwowane.

Bardzo lubię czuć kawałki jabłek w nadzieniu. Mam swojego ulubionego producenta, który naprawdę ratuje z opresji, a dobry skład gotowych  prażonych jabłek sprawia, że jestem spokojna o to co jem i podaję gościom. (Cena waha się od 6-9zł).

Kruche ciasto znalazłam w sklepie Biedronka (cena około 4zł/sztuka). Tu mam zastrzeżenie do użycia oprócz masła także tłuszczu palmowego. Jako, że bardzo rzadko używam gotowego ciasta- skusiłam się na nie. Jego smak po upieczeniu jest bez zastrzeżeń. Nadaje się do wykonania także ciastek z cukrem.

Ekspresowa SZARLOTKA 

Składniki

  1. Słoik gotowych jabłek prażonych
  2. Dwa opakowania gotowego ciasta kruchego.
  3. Cukier wanilinowy lub naturalny waniliowy.
  4. Łyżeczka cynamonu.
  5. Jajko (do posmarowania góry ciasta).

Wykonanie

  • Przygotuj standardową foremkę do tarty.
  • Rozwiń 1 opakowanie ciasta na formę usuwając papier. Dociśnij je i zrób widelcem dziurki,by podczas pieczenia ciasto nie rosło.
  • Włóż do nagrzanego piekarnika (180’C) i podpiecz 10minut.
  • Do prażonych jabłek polecam dodać łyżeczkę cynamonu i 2łyżki cukru wanilinowego jeśli są zbyt kwaśne.
  • Wyciągnij podpieczony spód z piekarnika. Nałóż gotowe nadzienie z jabłek.
  • Rozwiń drugie opakowanie ciasta. Potnij je na 1,5cm/ 2cm pasy i nałóż je w formie przeplatanej kratki na farsz z jabłek.
  • Całość posmaruj jajkiem i obficie posyp cukrem (użyłam brązowego jednak może być inny).
  • Ciasto włóż do nagrzanego do 180’C piekarnika i piecz około 35-45minut.
  • Jeśli góra ciasta będzie zbyt szybko brązowieć, zakryj folią aluminiową.
  • Teraz możesz wyczekiwać gości.
SMACZNEGO !

 

Pozdrawiam,

Mrs. Zakręcona Ryba

 

P.S Lubisz ciasta z jabłkami? Znajdziesz  u nas jeszcze: fit szarlotkę

 

 

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Mrs. Zakręcona Ryba

Justyna Misiewicz Niepoprawna optymistka. Z tysiącem pomysłów na nowy dzień i wiecznym głodem nowych wyzwań. Wyrafinowana entuzjastka życia i kuchni. Wulkan energii, która miewa czasami szare dni, a któż ich nie ma. Uzależniona od zapachu skóry naturalnej, świeżo mielonej kawy i czekoladowych słodkości, a przede wszystkim dużych dawek adrenaliny. Na co dzień przekracza granice własnego komfortu trenując CrossFit, jeżdżąc na rolkach biegowych. Znana z zamiłowania do stanu wiecznego "przemieszczania się". Prywatnie powiela schemat: żona, mama wspaniałego syna i właścicielka kotki o imieniu Charlotte ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *