Lekka sałatka warzywna z fetą
Nasz zbiór sałatek portalowych się powiększa. Pozostaję w klimacie fit, i serwuję dziś lekką sałatkę warzywną z fetą. Doskonała zarówno jako dodatek obiadowy, jak i główne danie – bardziej na kolację, albo 2 śniadanie.
Lekka sałatka warzywna – składniki
Założenie było takie, że będzie to sałatka warstwowa, ale stwierdziłam, że nie chcę się tak bawić. Wolę, kiedy wszystko jest wymieszane, i przejdzie smakiem. I tak też zrobiłam. Co wrzuciłam do sałatki?
- odchudzony ser feta
- 5 jajek, ugotowanych na twardo
- sałatę lodową
- paprykę – czerwoną i żółtą
- ogórka zielonego
- pęczek rzodkiewek
- pół pęczka szczypiorku
- gęsty, odchudzony jogurt naturany
- czosnek
Wszystko pokroiłam w kostkę (prócz rzodkiewek) – nie musi być drobna. Lepiej nawet, jak coś chrupie 😉 Wymieszałam. Zrobiłam dip czosnkowy z czosnku i jogurtu. Wlałam do sałatki. Włożyłam do miski, a wierzch posypałam startą na grubych oczkach rzodkiewką, ale Wiecie co? Nie róbcie tak. Ta sałatka na pewno jeszcze zagości na moim stole, ale następnym razem rzodkiewkę dodam po prostu do środka.
Wszystkim smakowało. To fajna opcja wiosennej sałatki. Jest lekka, dietetyczna, no i to prawdziwa bomba witaminowa. Ja niespecjalnie przepadam za sałatą lodową, i podobno ma ona najmniej składników odżywczych. Więc będę kombinować z innymi sałatami. Może tym razem roszponka? Smacznego!