Lekka sałatka warzywna z fetą

Nasz zbiór sałatek portalowych się powiększa. Pozostaję w klimacie fit, i serwuję dziś lekką sałatkę warzywną z fetą. Doskonała zarówno jako dodatek obiadowy, jak i główne danie – bardziej na kolację, albo 2 śniadanie. 

Lekka sałatka warzywna  – składniki

Założenie było takie, że będzie to sałatka warstwowa, ale stwierdziłam, że nie chcę się tak bawić. Wolę, kiedy wszystko jest wymieszane, i przejdzie smakiem. I tak też zrobiłam. Co wrzuciłam do sałatki?

  • odchudzony ser feta
  • 5 jajek, ugotowanych na twardo
  • sałatę lodową
  • paprykę – czerwoną i żółtą
  • ogórka zielonego
  • pęczek rzodkiewek
  • pół pęczka szczypiorku
  • gęsty, odchudzony jogurt naturany
  • czosnek

Wszystko pokroiłam w kostkę (prócz rzodkiewek) – nie musi być drobna. Lepiej  nawet, jak coś chrupie 😉 Wymieszałam. Zrobiłam dip czosnkowy z czosnku i jogurtu. Wlałam do sałatki. Włożyłam do miski, a wierzch posypałam startą na grubych oczkach rzodkiewką, ale Wiecie co? Nie róbcie tak. Ta sałatka na pewno jeszcze zagości na moim stole, ale następnym razem rzodkiewkę dodam po prostu do środka.

Wszystkim smakowało. To fajna opcja wiosennej sałatki. Jest lekka, dietetyczna, no i to prawdziwa bomba witaminowa. Ja niespecjalnie przepadam za sałatą lodową, i podobno ma ona najmniej składników odżywczych. Więc będę kombinować z innymi sałatami. Może tym razem roszponka? Smacznego!

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*