Top 10 polskich potraw – co znajdziesz na polskim stole?

Każdy kraj ma swoje sztandarowe potrawy, z którymi jest kojarzony. Włosi mają swoją pizzę i lasagne, we Francji zjemy najlepszy Crème brûlée, a w Turcji zjemy prawdziwego kebaba. Suschi to oczywiście potrawa kojarzona z Japonią, a jak gulasz to najlepiej węgierski. Jeśli więc wybieramy się na wakacje za granicę, warto poczytać trochę więcej o kuchni i przekonać się jak smakuje prawdziwa grecka, niemiecka, czy też meksykańska kuchnia. Jakie są najpopularniejsze, polskie potrawy?

 

Polska i jej smaki

W Polsce oczywiście nie brakuje potraw, z jakimi kojarzony jest nasz kraj za granicą. Goście nawet z dalekich zakątków świata wiedzą co dobrego można zjeść w polskiej gospodzie. Nasza kuchnia znana jest przede wszystkim z ciężkich i tłustych potraw. Większość z nich jest bardzo prosta, ponieważ nasze babki nie miały możliwości i czasu na wyszukane posiłki. Musiały być one po prostu sycące i dawać siłę. Możemy więc zapomnieć o delikatnej sałatce, owocach morza, czy wyszukanych deserach. Mięsiwo i kartofle to ostoja polskości.

Polskie potrawy – różnorodność

Nie można nie wspomnieć o rozbieżnościach, jakie panują w naszym kraju. Różnorodność bierze się z racji obfitowania niektórych części Polski w inne składniki. Przykładowo północna część polski znana jest ze śledzika i innych ryb, które częściej zagoszczą na stole niż golonka, czy oscypek, który będzie obowiązkowym punktem menu na południu, gdzie górale zajadają się nim na co dzień. Oprócz tego gęsina i dziczyzna – to również bardziej regionalne mięso, które niekoniecznie będzie kojarzone z typowo polskim stołem.

Poszukajmy więc rzeczy, które obowiązkowo muszą się pojawić na tradycyjnym polskim stole.

1.Bigos – to jest z pewnością pierwsze danie, jakie przychodzi do głowy każdemu z nas. Może ewentualnie konkurować z pierogami, które zresztą znajdują się w naszym rankingu na drugim miejscu. Przepisów na bigos jest tyle, że ciężko czasami sobie wyobrazić, jakie różności znajdują się w nim. Bigos podawany jest na obiad, jak i na kolację. Jego bazą jest oczywiście kapusta, która może być zarówno świeża, jak również kiszona. Do bigosu może trafić mięso w postaci golonki, jak również kiełbasa podsmażona, czy też boczek. Oprócz tego spiszą się świetnie grzybki i śliwki, a oprócz tego warto mieć również w kuchni odrobinę czerwonego wina i smalec.

2.Pierogi – temat rzeka, pierogi znane są dzisiaj na całym świecie i w zależności od kraju, w jakim są przygotowywane, mają różnorakie nadzienia i różne nazwy, ponieważ nie można zaprzeczyć, że tortellini, ravioli, czy też wonton nie są pochodnymi naszych polskich pierogów. Te nowocześniejsze, często zielone w środku, a dodatkowo o różnych kolorach są bardzo fit i czasami wcale nie przypominają tych tradycyjnych. Te nasze – polskie to oczywiście wypchane po brzegi farszem mięsnym, ziemniakami z cebulką i twarogiem (czyli ruskie), jak również z kapustą i grzybami. Są i smakosze tych na słodko – z jagodami, truskawkami, czy z białym serem. Nie mniej jednak wszystkie są pyszne i zachwycą każdego. Nie zapominajmy również o ich różnorakim podaniu, ponieważ samo ugotowanie to dla niektórych za mało. Można je również podsmażyć z boczkiem i cebulką, albo podać z dodatkiem śmietany, czy też cukru.

3.Żurek – wymieniając sam żurek mieliśmy nie mały problem, aby powstrzymać się od całej rodziny zup tego typu. Nie należy zapominać również o barszczu białym i czerwonym. Wszystkie 3 zupy są pewnym punktem obowiązkowym na stołach w okresie poszczególnych świąt. Boże narodzenie to oczywiście barszcz czerwony, który razem z uszkami wprowadza nas w świąteczną atmosferę. Zjadamy go najczęściej jako pierwsze danie podczas Wigilii, a jego wyrazisty smak i rozgrzewająca moc często jest również mile widziana na imprezach okolicznościowych. Natomiast sam żurek i barszcz biały to obowiązkowa potrawa okresu wielkanocnego. Wybór zupy zależy tutaj od rejonu polski, w jakim mieszkamy. Do obu tych zup pasuje oczywiście wielkanocne jajko, które może być zarówno gotowane, jak i smażone, a całość dopełniona jest pyszną białą kiełbasą, która w te święta jest określana mianem królowej stołu.

4.Czernina – część z Państwa, właśnie wzdryga się na samą myśl o tej zupie, a inny marzą o jesieni, kiedy to zupa ta jest najczęściej przygotowywana z racji uboju kaczek na polskich wsiach. Czarna polewka znana jest Polakom od wieków, ponieważ już Adam Mickiewicz w ,,Panu Tadeuszu” wspomina o niej, w sytuacji, gdy miała być podana Jackowi Soplicy. Głównymi składnikami zupy jest oczywiście rosół i krew z kaczki lub kury, czy królika. Serwuje się ją z kluskami, domowym makaronem lub ziemniakami albo pyzami. W zupie obowiązkowo muszą się również znaleźć owoce: gruszki, śliwki, jabłka, rodzynki lub wiśnie.

5.Kaszanka – kiełbasa znana nie tylko w Polsce, ale i na Węgrzech, w Niemczech i na Słowacji. Ten wyrób wędliniarski robiony jest z krwi i kaszy oraz wątroby, skórek wieprzowych, płuc i tłuszczu. Naukowcy udowodnili, że jest to jeden z najmniej przetworzonych h produktów, jakie możemy kupić w sklepie, ponieważ nie ma tam dodanych substancji nadających kolor. Kaszanka natomiast zawiera bardzo dużo błonnika, który pochodzi z kaszy gryczanej, a dodatkowo potas, białka, wapń i magnez oraz żelazo, cynk i minerały. Serwowana jest z pieczywem w formie grzanek, kanapek, czy też hot dogów, jak również smażona z dodatkiem boczku. Najbardziej rozchwytywana jest w okresie letnim, kiedy to ląduje w sreberku z cebulką na grillu.

6.Swojski chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym – wesela coraz częściej obfitują w stół wiejski, na którym nie może zabraknąć świeżego, swojskiego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Ta bardzo prosta, a zarazem pyszna kombinacja stanowi odskocznię od drogich dań serwowanych w restauracjach, czy nawet zwykłego niedzielnego obiadu. Posiłek ten jest częstym widokiem na dożynkach, ogniskach, kuligach i wycieczkach w rejony kaszub. Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem to najlepsza zakąska znana już od dawna Polakom.

7.Knedle – polskie potrawy, to też proste kluski ziemniaczane, które kryją w sobie słodkie, pyszne nadzienie owocowe. Najczęściej w knedlach możemy znaleźć oczywiście śliwki węgierki, o wiele rzadziej robi się je też z truskawkami, czy też jabłkami. Jeśli jednak zaczniemy szukać przepis na knedle, możemy się również natknąć na knedle z mięsem, serem, czy mięsem i kapustą lub pieczarkami. Nic jednak nie odda smaku prawdziwych knedli ze śliwkami, które są uznawane za rarytas na polskich stołach.

8.Rosół – polski, żółty, niezbyt tłusty, a zarazem wyrazisty rosół serwowany obowiązkowo w niedzielne popołudnie na obiad. Nic nie zastąpi tego złocistego wywaru z warzyw i mięsa. Rosół serwowany jest z makaronem, najlepiej tym domowej roboty lub w wielu innych kombinacjach – z ziemniakami, plackiem, a nawet kluskami wątrobianymi . Rozgrzeje nawet największego zmarźlucha, a przede wszystkim nasyci głodnego. Jeśli nawet zostanie ci odrobina, a nie masz ochoty drugi dzień z rzędu jeść tego samego, nie zapominaj, że rosół można przemienić i zrobić z niej na przykład pomidorową.

9.Wątróbka – najczęściej wątróbka wieprzowa lub drobiowa z dodatkiem cebulki i jabłka lub ananasa. Wszystko to jest zasmażane na patelni i podawane ze świeżym chlebem lub ziemniakami. Istnieje oczywiście więcej opcji jej przyrządzenia, jednakże ta smażona jest najpopularniejszą. Samo przyrządzenie tej potrawy zajmuje tylko chwilę i nie jest wcale skomplikowane. Poradzi sobie z tym nawet najoporniejszy uczeń gotowania. Serwowana jest najczęściej na kolację lub obiad i jest ciekawą odskocznią od kanapek, makaronu i innych kolacyjnych dań.

10.Salceson – to wyrób podrobowy robiony z głowizny wieprzowej, cielęcej lub wołowej z dodatkiem podrobów, krwi, tłuszczu, skrawków mięsa i skórek. Wszystko jest dobrze doprawione i później z apetytem zajadane na kanapkach lub jako przekąska. Jednak zanim do tego dojdzie, wszystko musi być odpowiednio przygotowane, otóż: na samym początku mięso poddaje się peklowaniu, a następnie się je obgotowuje i przyprawia. Masa ta zostaje wypełniona żołądkami wieprzowymi bądź pęcherzykami wołowymi. Następnie wszystko należy zagotować i sprasować. W sklepach salceson możemy znaleźć pod różnymi nazwami: włoski, czarny, wiejski, czy też saksoński

Autor artykułu
Artykuł przygotowała specjalizująca się w kuchni polskiej restauracja Okrasa na wrocławskim rynku.
Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*