Kurczak w cieście francuskim z brokułami

Dzisiaj tak trochę fit, trochę nie fit. Ale od odrobiny francuskiego ciasta, jeszcze nikt nie umarł 😉 poza tym, dodatki są odchudzone, więc spoko oko. Można piec. A obiad (albo kolacja) nam z tego szybki wyjdzie. I smaczny. Kurczak w cieście francuskim z brokułami, poleca się na danie główne. 

Kurczak w cieście francuskim – składniki

  • oczywiście, francuskie ciasto. Można kupić gotowe. Wyjdzie może trochę drożej, ale będzie prędzej, i bez robienia zbędnego bałaganu. Polecam z Lidla, albo z Biedronki, takie w formacie XXL.
  • pierś z kurczaka, podwójna
  • brokuły
  • ser feta lub mozarella, lub żółty ser – w zależności od tego, jak bardzo chcecie odchudzić swojego kurczaka  w cieście

Jak zrobić kurczaka w cieście francuskim?

Proponuję najpierw podgotować brokuły. Niech będą wciąż twardawe. Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, rozbijamy, osypujemy pieprzem i solą, układamy na nich różyczki brokuła, i kosteczki fety lub innego sera (żółty można zetrzeć na tarce). Zawijamy. Układamy całość na rozłożonym cieście francuskim i zwijamy wedle uznania.

A później hop, do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Nie powiem Wam na jak długo. Każdy piekarnik jest inny – trzeba go wyczuć. Kurczak w cieście francuskim ma wyglądać tak, jak na moim zdjęciu (smakować też powinien tak samo ;))

SMACZNEGO!

A z ciasta francuskiego robiliśmy jeszcze zawijańce.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jeden komentarz na temat “Kurczak w cieście francuskim z brokułami

  • 5 maja 2017 - 16:43
    Permalink

    Ciasto francuskie czy na słodko czy słono jest idealnym składnikiem w przygotowaniu potraw 🙂 Nie jadłam jeszcze z kurczakiem w tym wydaniu to musi być niebiańsko pyszne 🙂 Pierś kurczaka z serem i brokułami dobrze się komponuję robię sałatki a teraz spróbuję w cieście francuskim zrobić 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*