Buraczki w sałatce, bez chrzanu, ale z czosnkiem

Buraki w sałatce to danie, które często wchodzi w skład menu naszych rodzinnych spotkań. Niektórzy lubią ćwikłę, ale moi domownicy nie bardzo przepadają za chrzanem. Kiedyś więc wymyśliłam inny sposób na podanie gotowanych buraczków.

Buraczki w sałatce komponuję z produktami o różnorodnych smakach.

 

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 4-5 sztuk ugotowanych buraczków, pokrojonych w drobną kostkę

  • 5 sztuk jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę

  • 8 sztuk średniej wielkości ogórków konserwowych, również pokrojonych w kostkę

  • puszkę kukurydzy konserwowej

Do przyprawienia 3 duże ząbki czosnku, odrobina soli i pieprzu. Jako sos majonez zmieszany z jogurtem naturalnym. Buraczki w sałatce dobrze jest doprawiać czosnkiem na chwilę przed podaniem, bo gdzieś szybko ulatnia się jego smak.

Mieszamy i gotowe!!!

Sałatka buraczana w takim wydaniu jest świetnym dodatkiem do mięs gotowanych lub pieczonych. Tak jak wcześniej przedstawiona dla was sałatka selerowa.

Buraczki w sałatce są naprawdę dobre. Pamiętajcie żeby nie gotować buraków obranych w wodzie, aby nie traciły swoich wartości odżywczych. Poza tym smaczniejsze są kiedy gotuje się ja w łupinach lub piecze w piekarniku. Smak całej sałatki zależy własnie od przygotowania buraków. Spróbujcie. Polecam

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*