KIMCHI – marynowana kapusta na ostro.

 

KIMCHI jest dodatkiem do dania głównego, bez którego żaden Koreańczyk nie wyobraża sobie swojej kuchni.  Marynowana kapusta na ostro – poznaj ten przepis.

Zakochałam się w tej przystawce lata temu, gdy koleżanka Koreanka zaprosiła mnie na uroczysty urodzinowy obiad. Jako, że jestem miłośnikiem kiszonek oraz kuchni azjatyckiej to KIMCHI (czyt. kimczi) sfermetowana kapusta na ostro skradła moje serce i kubki smakowe.

KIMCHI jest dodawane głównie jako przystawka, jedzone w towarzystwie grillowanego mięsa, dodawane do zup np. azjatyckiego bulionu. Jest przede wszystkim bardzo zdrowe. KIMCHI jest uznawane za jedną z 5 najzdrowszych „potraw” świata. 

Poprzez fermentację zyskuje na wartości odżywczej i oprócz witaminy A i B bogata jest w witaminę C. Dzięki czosnkowi oraz ostrej papryczce chili pomaga zwalczyć  wirusy w okresie jesienno-zimowym!

Smaku KIMCHI nie pomylisz z niczym innym – jest specyficzny.  To pikantna kiszonka z kapusty niczym nie przypominająca polskiej kiszonej kapusty. Mam nadzieję, że pokochasz ją tak jak ja! Kwaśne, pikantne i słone połączenie smaków to jest to! Podstawowa wersja KIMCHI  powstaje z poszatkowanych liści kapusty pekińskiej. Można ją zrobić z całych liści kapusty, z kapusty i rzepy, z ogórków, z drobno pokrojonej rzepy….jest ponoć 300 wariacji /przepisów by wykonać tą kiszonkę.

 

KIMCHI przepis
SKŁADNIKI:

🔼KAPUSTA

( duży słój )

5 łyżek soli
2 – 3 litry wody

1 kg kapusty pekińskiej

 

🔼PIKANTNA PASTA :
¾ szklanki wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru

………

¼ cebuli
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego lub rybnego
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki papryki ostrej
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
¼ łyżeczki chilli w proszku
¼ łyżeczki soli

🔼oraz:
¼ szklanki zielonej cebulki z liśćmi , pokrojona w grube kawałki.

WYKONANIE:
  1. Kapustę przekrój wzdłuż na cztery części, każdą ćwiartkę pokrój na małe kawałki. Przełóż ją do dużej miski i zalej wodą z solą.  Odstaw na 60 minut mocno dociskając obciążonym talerzem.
  2. Zagotuj wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotuj przez 1 -2 min. aż zmieni się w gęsty kleik. Przestudź.
  3. Cebulę i czosnek rozetrzyj na pastę najlepiej w blenderze/ lub moździerzu.
  4. Dodaj do chłodnego kleiku cebulę z czosnkiem, paprykę, sól, imbir, sos sojowy i wymieszaj wszystko.
  5. Do gotowej już wymieszanej pasty dołóż posiekaną zieloną cebulkę dymkę.
  6. Kapustę, która moczyła się w soli i wodzie odcedź dokładnie i przełóż do dużej miski. ZAŁÓŻ GUMOWE RĘKAWICZKI. Bez nich ostrość papryki poczujesz na dłoniach.
  7. Dodaj pikantną pastę i przy pomocy dłoni w rękawiczkach natrzyj nią kapustę.
  8. Gotową KIMCHI włóż do słoja dobrze dociskając .
  9. Zamknij i odstaw na 2 dni, potem przełóż do lodówki.

SMACZNEGO !

Pozdrawiam,

Mrs. Zakręcona Ryba

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Mrs. Zakręcona Ryba

Justyna Misiewicz Niepoprawna optymistka. Z tysiącem pomysłów na nowy dzień i wiecznym głodem nowych wyzwań. Wyrafinowana entuzjastka życia i kuchni. Wulkan energii, która miewa czasami szare dni, a któż ich nie ma. Uzależniona od zapachu skóry naturalnej, świeżo mielonej kawy i czekoladowych słodkości, a przede wszystkim dużych dawek adrenaliny. Na co dzień przekracza granice własnego komfortu trenując CrossFit, jeżdżąc na rolkach biegowych. Znana z zamiłowania do stanu wiecznego "przemieszczania się". Prywatnie powiela schemat: żona, mama wspaniałego syna i właścicielka kotki o imieniu Charlotte ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *