Właściwości arbuza – czy warto go jeść?

Czasami, czuję się trochę jak doradca żywieniowy. Faktycznie, w ciągu ostatniego roku, dowiedziałam się naprawdę dużo na temat zdrowego odżywiania, i przetestowałam dziesiątki – jeśli nie setki, kulinarnych przepisów, co z resztą mogliście bacznie śledzić w odpowiednim dziale, między innymi na tym portalu. Często ktoś przychodził do mnie na przykład z pytaniem – czy arbuz mnie nie zabije? Serio.. bo wszyscy wiedzą, że jest to owoc z ogromną ilością cukru. Jednak właściwości arbuza są na tyle pozytywne, że nie warto rezygnować z tego owocu w diecie. Dlaczego warto jeść arbuza?

Właściwości arbuza

Można by w sumie wymieniać bez końca.. ale my, skupimy się na tych najważniejszych, które naprawdę przemawiają za tym owocem. Ja, latem i wiosną, w sumie mogłabym jechać na samych arbuzach. A jak jest zimny… z lodówy, to już w ogóle. No ale co w nim takiego dobrego?

  • Idealnie nawadnia – no ale skoro składa się głównie z wody, jakże miałoby być inaczej?
  • podobno ma świetny wpływ na nadciśnienie – potrafi je nawet zlikwidować.
  • masz problem z odpornością? Zatem wcinaj arbuzy, bo badania wykazały, że potrafią ją podnieść
  • arbuz też oczyści Twoje nerki – ulala, to już jest prawdziwie zachęcający do jedzenia arbuzów fakt
  • walczy z komórkami nowotworowymi (!)
  • regeneruje mięśnie
  • wzmacnia kości (hmm… pewno zatem jest idealnym uzupełnieniem diety po złamaniach)
  • zawartość witaminy C i karotenu sprawia, że spożywanie arbuza redukuje ryzyko zapadnięcia na choroby serca

Potrzeba Wam więcej?

Lista jest dłuższa, bo właściwości arbuza są naprawdę zróżnicowane. A przecież wmawia się nam od zawsze, że arbuz to TYLKO woda, i cukier. Tymczasem zawiera on całe mnóstwo witamin, i minerałów, na przykład z grupy B. W 100 gramach arbuza, mieszczą się 34 kalorie. Pamiętajcie jednak, ze jest to owoc dość ciężki. Mimo wszystko, naprawdę warto się nim zajadać, szczególnie w ciepłe dni.

Tak naprawdę arbuz, to owoc marzenie, bo choć zawiera sporo cukru, to w 90 procentach składa się z wody. Nie ma w nim cholesterolu, ani tłuszczu, za to zawiera witaminy i błonnik. Lubicie arbuza? My bardzo. Szczególnie jako smoothie lub składnik domowej wody smakowej. MNIAM!

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Jeden komentarz na temat “Właściwości arbuza – czy warto go jeść?

  • 30 maja 2017 - 17:15
    Permalink

    Arbuz skrywa w sobie wielką moc smaku i witamin jak również w kosmetykach jest niczego sobie 🙂 Na orzeźwienie sorbet z arbuza to istna poezja smaku 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*