Sernik zebra – idealny dla dzieci
Kto lubi serniki ten nie przejdzie obojętnie obok tego cudeńka! Sernik zebra wymaga trochę „zabawy” w kuchni i cierpliwości. Ale efekt jest miły dla oka i podniebienia ?
Przepis ten czekał na realizację od 2014 roku. Nareszcie nadszedł czas by go upiec. A że wygląda ciekawie to pomyślałam, że będzie to świetna propozycja dla dzieci. Serniczek jest kolorowy, nietypowy i słodki czyli po prostu pyszny 🙂
Oto co będzie potrzebne:
- 1kg sera (np wiaderko)
- 4 jajka
- 100g czekolady gorzkiej
- 260g cukru
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe
- POLEWA i inna dekoracja
Krok po kroku:
- Twaróg czy ser w wiaderku powinien mieć temperaturę pokojową.
- Oddzielamy żółtka od białek. Następnie żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
- Do powstałej masy dodajemy śmietanę, ser i budynie w proszku.
- Pozostawione białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie delikatnie mieszamy z powstałą przed chwilą masą.
- A teraz – masę dzielimy na pół.
- Do jednej części dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę i kakao.
- Teraz można poprosić dzieci o pomoc. Niech pobawią się w robienie kręgów jak na wodzie.
- Do tortownicy o średnicy 22cm wlewamy na przemian – 2 łyżki masy ciemnej i masy jasnej. I tak aż do wyczerpania obu.
- Następnie naszą zebrę wkładamy do piekarnika nastawionego na 170st, na około 30min.
- Po tym czasie zmniejszamy temp do 160st i pieczemy jeszcze 40-50min.
- Gdy czas ten upłynie należy wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przez 60min.
- Następnie otwieramy troszeczkę drzwiczki i studzimy przez 30min.
- Polewamy roztopioną gorzką lub lepiej mleczną czekoladą.
- Posypujemy np wiórkami kokosowymi albo kolorowymi cukierkami.
Ciasto zebra jako sernik brzmi intrygująco,robiłam już coś podobnego tyle,że z tradycyjnego przepisu.Nie tylko na dzień dziecka okazja albo i nie i tak od siebie znajdzie się czas i ochota na zrobienie tak pysznego ciasta 🙂