Sałatka na krakersach – imprezowy hit

Kiedy organizujesz imprezę, najłatwiej jest postawić na szwedzki stół. Przygotować przy okazji dania z serii finger food. Nie myśleć o zmywaniu naczyń, i zainwestować w plastikowe talerzyki czy kubki. Przy okazji naszej redakcyjnej parapetówy, też postawiliśmy na wygodę. A hitem kulinarnym tej imprezy, była sałatka na krakersach, która smakowała chyba każdemu. Chcecie przepis? Łapcie!

Jakość zdjęcia nie jest najlepsza, ale to dlatego, że sałatka na krakersach była tak pyszna, że nikt nie myślał o robieniu fot. Gwarantuję jednak, że naprawdę warto ją zrobić, chociaż nasi goście, mylili sałatkę z ciastem. Cóż.. tak właśnie wyglądała.

Sałatka na krakersach – składniki

  • 2 paczki krakersów ( nasze były z biedronki – duże opakowania)
  • 2 puszki tuńczyka  w sosie własnym
  • średni słoik majonezu – polecamy WINIARY
  • 20 dag sera żółtego
  • 3 ogórki konserwowe
  • pęczek szczypiorku
  • 5 jajek na twardo
  • sól i pieprz, do smaku

Cała ta lista wygląda dość niepozornie, prawda? Ale można z niej wyczarować prawdziwe cuda.

Przygotowanie

Najlepiej, wykonać trzy pasty.

Pierwsza: kroimy drobno ogórki konserwowe, ścieramy na tarce ser – grube oczka, mieszamy wszystko z majonezem.

Druga: rozdrabniamy tuńczyka, i mieszamy go z majonezem.

Trzecia: drobno kroimy jajka, dodajemy majonez i szczypior (może być też cebulka)

Na dnie blachy układamy warstwę krakersów. Na nich rozkładamy pierwszą masę. Później znów krakersy, druga masa, krakersy, trzecia masa, a na wierzch szczypiorek. Tak przygotowaną sałatkę, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Wszystko nam ładnie zmięknie, i przejdzie smakami.

Następnego dnia, kroimy jak ciasto. SMACZNEGO! (jestem pewna, że będziecie zachwyceni)

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

2 komentarzy na temat “Sałatka na krakersach – imprezowy hit

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*