Ciasto Mleczka Kanapka – idealny deser zamiast lodów!

Proste, szybkie, pyszne. Takie słodkości są najlepsze!  A jeszcze z dodatkiem czekolady. A do tego bita śmietana! Ideał ideałów! 😀 To właśnie ciasto Mleczna Kanapka.

Warto wypróbować ten przepis. Ja uwielbiam takie prościzny!  I osobiście próbowałam tych pyszności! Ciasto Mleczna Kanapka niech znajdzie się na Waszej liście najbliższych poczynań kulinarnych! 😀😍

Wygląda skromnie, ale jest pyszne. Oto przepis na tę czekoladowo-śmietanową bombę słodyczową.

Najpierw CIASTO:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)

Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka. Trzeba zagotować aż rozpuści się cukier. Zostawić do wsytudzenia.

Nastepnie potrzebujemy do tego:
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Suche składniki przesiewamy. Białko ubijamy i powoli, stopniowo dodajemy do niego cukier. Cały czas ubijamy. Dodajemy żółtka i czekamy aż powstanie pianka. Do tego wlać powstałą wcześniej, wystudzoną masę. Delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem. Dodać przesiane składniki i również powoli wymieszać wszystko.

Teraz pieczenie:

Najlepsza będzie forma o wymiarach 25x35cm. Papierem do pieczenia wykładamy samo dno.

Piec w temperaturze 180st przez 40-45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Po upieczeniu przekroić ostrym nożem.

MLECZNA MASA:
  • 125 ml mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego, pełnego)
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 350 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego

Mleko – zwykłe wlać do rondelka i zagotować z cukrem wanilinowym, następnie wystudzić. Kolejno zabrać się za masło, które trzeba utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Nastepnie dodawać powoli wystudzone waniliowe mleko i nadal ucierać. Mleko w proszku wsypać i utrzeć, do gładkości.

Upieczne biszkopty przełożyć gotową masą.

Teraz POLEWA czekoladowa:

Składniki na polewę czekoladową:

  •  100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej
  • 70 g masła

W rondelku roztopić masło i do niego dodać rozdrobioną czekolade.

Ciasto ozdobić polewą. I gotowe! Schłodzić w lodówce. Po dwóch godzinach będzie idealne. 😀 SMACZNEGO!

Życzymy smacznego i udanego długiego weekendu!

Jeśli jesteście zainteresowani publikacją Waszych przepisów u nas na portalu – to zapraszamy serdecznie! Pochwalcie się swoimi popisowymi daniami!

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*