Szybkie pączki z sera – zrobisz je w 5 minut!
To był kulinarny eksperyment, bo w lodówce stał Biedronkowy serek waniliowy, i kończyła mu się ważność. Trzeba było go więc wykorzystać, a dodatkowo wymyślić coś słodkiego, na drugie śniadanie do szkoły dla starszaka. Poszperałam więc w internecie, trochę zmodyfikowałam przepisy, i tak powstały szybkie pączki z sera – chyba najłatwiejsze pod słońcem. A tak dobre, że w sumie to musiałam dorobić drugą porcję. Podrzucam przepis! Zapisz, bo warto!
Szybkie pączki z sera – składniki
- 300 gram sera z wiaderka – ja użyłam serka waniliowego z biedronki (może być też danio np, albo ser bez dodatków smakowych)
- 2 jajca
- 2 szklanki mąki – u mnie pszenna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia – podobno można zastąpić sodą. Ja tego nie robię, bo nie znoszę jej zapachu
- 2 łyżki cukru pudru, lub innego słodzika
- olejek waniliowy lub naturalna wanilia
- olej do smażenia – polecam kokosowy
Szybkie pączki z sera – przygotowanie
Nie uwierzysz, jakie to proste. Najpierw rozmieszaj dokładnie ser z jajkami. Później dodaj wszystkie suche składniki. Wymieszaj dokładnie. Ma powstać konsystencja gęstego ciasta.
Rozgrzej tłuszcz w rondelku – niech będzie niski, i szeroki, bo pączki mają się smażyć w głębokim tłuszczu. Ręką, lub za pomocą łyżki, wyrabiaj małe kuleczki, i wrzucaj je na rozgrzany olej. Smaż na rumiano, z każdej strony, a później wyjmij na papier do pieczenia, by się odsączył. Jak ostygną, posyp cukrem pudrem, i zajadaj, chociaż i bez tego cukru smakują obłędnie.
Te szybkie pączki nadają się idealnie jako niedzielny deser, albo dodatek do szkolnego, drugiego śniadania.