Szybkie pączki z sera – zrobisz je w 5 minut!

To był kulinarny eksperyment, bo w lodówce stał Biedronkowy serek waniliowy, i kończyła mu się ważność. Trzeba było go więc wykorzystać, a dodatkowo wymyślić coś słodkiego, na drugie śniadanie do szkoły dla starszaka. Poszperałam więc w internecie, trochę zmodyfikowałam przepisy, i tak powstały szybkie pączki z sera – chyba najłatwiejsze pod słońcem. A tak dobre, że w sumie to musiałam dorobić drugą porcję. Podrzucam przepis! Zapisz, bo warto!

Szybkie pączki z sera – składniki

  •  300 gram sera z wiaderka – ja użyłam serka waniliowego z biedronki (może być też danio np, albo ser bez dodatków smakowych)
  • 2 jajca
  • 2 szklanki mąki – u mnie pszenna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia – podobno można zastąpić sodą. Ja tego nie robię, bo nie znoszę jej zapachu
  • 2 łyżki cukru pudru, lub innego słodzika
  • olejek waniliowy lub naturalna wanilia
  • olej do smażenia – polecam kokosowy

Szybkie pączki z sera – przygotowanie

Nie uwierzysz, jakie to proste. Najpierw rozmieszaj dokładnie ser z jajkami. Później dodaj wszystkie suche składniki. Wymieszaj dokładnie. Ma powstać konsystencja gęstego ciasta.

Rozgrzej tłuszcz w rondelku – niech będzie niski, i szeroki, bo pączki mają się smażyć w głębokim tłuszczu. Ręką, lub za pomocą łyżki, wyrabiaj małe kuleczki, i wrzucaj je na rozgrzany olej. Smaż na rumiano, z każdej strony, a później wyjmij na papier do pieczenia, by się odsączył. Jak ostygną, posyp cukrem pudrem, i zajadaj, chociaż i bez tego cukru smakują obłędnie.

Te szybkie pączki nadają się idealnie jako niedzielny deser, albo dodatek do szkolnego, drugiego śniadania.

Podobno, by nie wciągały zbyt wiele tłuszczu w trakcie smażenia, do ciasta warto dodać kieliszek spirytusu. Ja tego nie zrobiłam – w końcu pączki miały być dla dzieci. SMACZNEGO!

pączki z sera

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*