Rozgrzewająca zupa z mlekiem kokosowym

est coraz chłodniej, to też zakładamy nie tylko cieplejsze ubrania, ale i w kuchni kombinujemy tak, by gotować dania, które będą w stanie nas trochę rozgrzać. Dziś, proponujemy Wam coś extra smacznego. Rozgrzewająca zupa z mlekiem kokosowym, z pieczonej marchewki. Jest wyjątkowo kremowa, i łączy w sobie moc zróżnicowanych smaków tworząc niebanalne danie obiadowe, lub na lekką kolację.

Rozgrzewająca zupa z mlekiem kokosowym – składniki

  • MARCHEW – około 1 kg
  • 2 małe cebulki
  • czosnek świeży, lub suszony
  • kawałek imbiru – taki z 2 cm
  • łyżka oleju kokosowego lub dobrej jakości oliwy
  • bulion jarzynowy (1 litr)
  • mleko kokosowe – cała puszka (polecamy to z NETTO. Dobra cena. I opcja BIO
  • kolendra – tyle, ile lubimy

Zupa z mlekiem kokosowym przygotowanie

Najpierw musimy dobrze umyć naszą marchewkę, najlepiej szczoteczką. Te duże egzemplarze kroimy wzdłuż na pół, małym tylko obcinamy końcówki, i układamy wszystko na blaszce, najlepiej z papierem do pieczenia.

Piekarnik ustawiamy na 190 stopni. Do marchewek dorzucamy cebulę – nie obieramy jej – i czosnek, jeśli wybraliśmy ten świeży. Pieczemy jakieś 60 minut.

W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę, i dodajemy do niego dokładnie obrany i starty na tarce ibir. Dosypujemy trochę ostrej papryki. Wyjmujemy z piekarnika czosnek i cebule, obieramy, kroimy, i dorzucamy do oleju. Wszystko powinno smażyć się razem około 3 minutki – trzeba pilnować, i mieszać.

Dorzucamy marchewkę – oczywiście wcześniej ją obieramy i kroimy. Po chwili dolewamy przygotowany bulion warzywny. Kiedy się zagotuje, pozostawiamy na ogniu jeszcze przez chwilę, a później wszystko dokładnie miksujemy blenderem.

Wyjdzie nam z tego coś a’la puree. Trzeba jeszcze tylko doprawić do smaku. No i wlać mleko kokosowe- po czym ponownie zagotować.

Można podawać. Jest treściwa, i nie potrzeba jej dodatków, ale my zajadamy z grzankami.

Fajnie też posypać zupę świeżą kolendrą – u nas bez, bo nie lubimy.

zupa z mlekiem kokosowym

zupa z mlekiem kokosowym

zupa z mlekiem kokosowym

Zupka jest pyszna i od razu, i na drugi dzień. A jeśli Wy, macie problem ze znalezieniem dobrej jakości mleka kokosowego, to polecamy Wam nasze gnieźnieńskie NETTO. Półka zdrowia jest tak bogato wyposażona, że trudno wyjść ze sklepu z pustymi rękoma. No i, jak się okazuje, wcale nie trzeba wydawać całej masy pieniędzy, na takie zdrowe produkty. Niebawem opowiemy na ten temat coś więcej. A tymczasem – smacznego!

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*