Pyłek pszczeli zastosowanie i właściwości.

Ostatnimi czasy obserwujemy powrót do natury, do naturalnych kosmetyków, nieprzetworzonego jedzenia, a także powrót do leczenia ziołami i innymi darami świata przyrody. Pyłek pszczeli to cud natury właśnie. Chcecie dowiedzieć się o nim coś więcej? Oto pyłek pszczeli właściwości i zastosowanie.

CO TO JEST PYŁEK PSZCZELI?

Pyłek pszczeli jest pokarmem młodych pszczół. Zbierają go dorosłe osobniki transportując na swych odnóżach do ula. Gromadzą go z kwiatów. Wyglądem przypominają żółto-brązowe kuleczki. Każda z nich zawiera pyłek ze 100 tysięcy różnych dzikich kwiatów.

WŁAŚCIWOŚCI

Pyłek pszczeli kwiatowy jest jednym z najbardziej odżywczych produktów naturalnych. Zawiera wysoko przyswajalne białko – około 40%. Dlatego jest idealnym uzupełnieniem diety np wegetariańskiej. Zawiera również:

  • wolne aminokwasy
  • witaminy, w tym B-kompleks
  • kwas foliowy,
  • żelazo
  • wapń.
NIESAMOWITE DZIAŁANIE

Pyłek pszczeli kwiatowy dzięki swoim właściwościom ma szerokie zastosowanie.

Do czego konkretnie się przydaje, w jakich sytuacjach warto po niego sięgnąć:

  • łagodzi alergie dzięki swojemu działaniu antyhistaminowemu,
  • jest naturalnym antybiotykiem,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • zawartość witamin z grupy B pozwala poradzić sobie np z aftami,
  • niweluje skutki picia kawy w zbyt dużych ilościach – to dzięki dużej ilości magnezu,
  • wspomaga koncentrację, pamięć, dodaje energii,
  • wspomaga starania w poczęciu dziecka,
  • reguluje poziom cholesterolu dzięki czemu zapobiega chorobom serca i naczyń krwionośnych,

KOSMETYCZNE zastosowanie

Pyłek pszczeli kwiatowy działa niesamowicie na nasz organizm również od zewnątrz. Warto wypróbować jego dobroczynne właściwości.

Oto do czego można go zastosować:

  • WŁOSY – hamuje wypadanie włosów i wspomaga ich porost.
  • SKÓRA – do walki z trądzikiem np jako składnik maseczki, a także od wewnątrz.
  • TWARZ – zapobiega objawom starzenia się skóry, działa liftingująco, pomaga likwidować pękające naczynka i przebarwienia skórne.
DIETA

Oprócz dobroczynnego wpływu na włosy i skórę dba również o układ pokarmowy.

  • Dzięki zawartości LECYTYNY pomaga zgubić zbędne kilogramy, pozbyć się tkanki tłuszczowej.
  • Reguluje apetyt – hamuje napady głodu – przeciwdziała zaburzeniom odżywiania.
  • Przywraca równowagę układowi trawiennemu, łagodzi biegunki, zapobiega zaparciom.
INNE zbawienne oddziaływanie

To nie jest koniec jego szerokiego działania:

  • poprawia nastrój,
  • osobom chorującym na depresję pomaga zmniejszyć dawkę leków,
  • łagodzi głód alkoholowy,
  • wzmacnia siłę i wytrzymałość organizmu – pozwala odnosić lepsze wyniki w pracy, zmniejsza uczucie wyczerpania.
  • zmniejsza rozdrażnienie – idealny dla osób narażonych na stres.

JAK STOSOWAĆ PYŁEK PSZCZELI KWIATOWY

Po takiej dawce niepodważalnych faktów, chyba nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać, że warto choć raz wypróbować pyłek pszczeli.

Oto jak trzeba dawkować pyłek pszczeli:

  • U dorosłych: 1 łyżeczkę kulek pyłku pszczelego rozpuścić w letnim płynie, np w wodzie, mleku, herbacie. Zostawić na kilka godzin do rozpuszczenia. Można dosłodzić do smaku np miodem, sokiem malinowym lub ksylitolem. Popić np wodą.
  • U dzieci: ½ łyżeczki pyłku pszczelego rozpuszczamy w ulubionym napoju – kompocie, herbacie owocowej, kakao.

Pyłek pszczeli można zastosować jako dodatek do potraw np sałatki, koktajlu lub jogurtu.

 

Czy czujecie się przekonani? Myślę, że tak. Każdy powinien spróbować. Stosować go np przez miesiąc i zaobserwować jakie ma działanie na organizm. Jest to naturalny produkt, w który warto zainwestować zamiast kupować syntetyczne witaminy. Wróćmy do natury i przekonajmy się skuteczny jest pyłek pszczeli.

Ja zaczynam już dziś. A w  pyłek pszczeli kwiatowy zaopatrzyłam się w Netto w dziale Zdrowy Wybór. Tak, tak, nie musicie szukać w specjalnych sklepach. 🙂

 

 

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*