Faszerowana cukinia w opcji fit – z ciecierzycą i pieczarkami!
Wprawdzie o tej porze roku nie kupimy już cukinii za 2 zł za kilogram, ale mimo to warto po nią czasem sięgnąć, bo jest bogatym źródłem witamin, syci, i ma niewiele kalorii. A jako, że można nakombinować z niej całkiem sporo dań – tym bardziej zachęcamy do tego, by czasami znalazła się na Waszym stole przy okazji obiadu, czy lekkiej kolacji. Dziś u nas faszerowana cukinia w opcji fit – taka w postaci łódeczek, z ciecierzycą, i pieczarkami. Zrobicie ją w bardzo prosty sposób a jej smak zachwyci każdego!
Faszerowana cukinia – czego nam potrzeba?
Do przygotowania naszej faszerowanej cukinii nie potrzebujemy wcale wielkiej ilości składników. Co trzeba kupić?
- potrzebna będzie średnia cukinia
- 3 łyżki przecieru pomidorowego bez cukru
- 8 większych pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- 1/3 puszki ciecierzycy (można też użyć takiej nie z puszki- ale dużo dłużej się ją przygotowuje)
- 2 łyżki serka wiejskiego w opcji light
- cebula
Faszerowana cukinia – przygotowanie
Cukinię trzeba przekroić na pół- wzdłuż. Wyjąć z niej miąższ łyżeczką i pokroić go na drobne kawałki. Wrzucić na rozgrzany olej kokosowy razem z cebulką, pokrojonymi pieczarkami. Kiedy wszystko się przesmaży, dorzucamy ciecierzycę. Na koniec przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Później jeszcze dorzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki zostawiając trochę do przystrojenia.
Wypełniamy farszem nasze łódeczki z cukinii. Na wierzchu kładziemy serek wiejski – rozpuści się zupełnie tak jak żółty, czy mozarella – a ile to mniej kalorii!
No i wszystko do piekarnika – na jakieś 20 minut przy temperaturze 180 stopni!