Faszerowana cukinia w opcji fit – z ciecierzycą i pieczarkami!

Wprawdzie o tej porze roku nie kupimy już cukinii za 2 zł za kilogram, ale mimo to warto po nią czasem sięgnąć, bo jest bogatym źródłem witamin, syci, i ma niewiele kalorii. A jako, że można nakombinować z niej całkiem sporo dań – tym bardziej zachęcamy do tego, by czasami znalazła się na Waszym stole przy okazji obiadu, czy lekkiej kolacji. Dziś u nas faszerowana cukinia w opcji fit – taka w postaci łódeczek, z ciecierzycą, i pieczarkami. Zrobicie ją w bardzo prosty sposób a jej smak zachwyci każdego!

Faszerowana cukinia – czego nam potrzeba?

Do przygotowania naszej faszerowanej cukinii nie potrzebujemy wcale wielkiej ilości składników. Co trzeba kupić?

  • potrzebna będzie średnia cukinia
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego bez cukru
  • 8 większych pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/3 puszki ciecierzycy (można też użyć takiej nie z puszki- ale dużo dłużej się ją przygotowuje)
  • 2 łyżki serka wiejskiego w opcji light
  • cebula

Faszerowana cukinia – przygotowanie

Cukinię trzeba przekroić na pół- wzdłuż. Wyjąć z niej miąższ łyżeczką i pokroić go na drobne kawałki. Wrzucić na rozgrzany olej kokosowy razem z cebulką, pokrojonymi pieczarkami. Kiedy wszystko się przesmaży, dorzucamy ciecierzycę. Na koniec przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Później jeszcze dorzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki zostawiając trochę do przystrojenia.

Wypełniamy farszem nasze łódeczki z cukinii. Na wierzchu kładziemy serek wiejski – rozpuści się zupełnie tak jak żółty, czy mozarella – a ile to mniej kalorii!

No i wszystko do piekarnika – na jakieś 20 minut przy temperaturze 180 stopni!

fit cukinia

Danie zdecydowanie warte grzechu – nawet przy 8 zł. za kilogram cukinii 😉 U nas pojawia się na stołach w bardzo różnych wersjach. Najczęściej z chudym mięsem. Ale ciecierzyca ma w sobie tyle białka, że raz na jakiś czas może je z powodzeniem zastąpić. SMACZNEGO!

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*