Awokado z jajkiem – takie proste, a takie smaczne!
Znam wiele osób, które nie potrafią się przekonać do awokado. I nie do końca je rozumiem. Bo to działa na zasadzie – nie lubię. A próbowałeś? Pytam wtedy zawsze. No nie.. ale słyszałem, że to takie jakieś, nijakie. BZDURA. Gdyby sprawdził choćby jak smakuje moja dietetyczna, domowa nutella, z miejsca zmieniłby zdanie. Ja, z awokado robię jeszcze różnego rodzaju pasty kanapkowe, ciasta, czasami dodaję je do budyniu z kaszy jaglanej. A dziś, pokażę Wam prosty, ciekawy sposób na robiące wrażenie śniadanko – awokado z jajkiem. Pachnie obłędnie, smakuje równie dobrze, a potrzebujemy tylko kilka składników i paru chwil w piekarniku.
Awokado z jajkiem – składniki
- jedno, dojrzałe awokado
- 2 jajka
- natka pietruszki i sporo szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- może być też kilka kropelek soku z cytryny
Awokado z jajkiem – przygotowanie
Dokładnie myjemy skórkę awokado, przekrajamy je na pół, i wyjmujemy pokaźnej wielkości pestkę. Możemy skropić wszystko sokiem z cytryny – ja zawsze dodaję ten sok do pasty z awokado – ale nie jest to konieczne i przyznaję, że w przypadku pieczonego awokado pomijam świadomie ten krok.
Miąższ obsypujemy solą, i pieprzem. A do środka wbijamy jajko – do każdej połówki. Można skorzystać z przepiórczych – wtedy dajemy dwa. Albo z tradycyjnych, ale wtedy większa część biała wypłynie. Ja zawsze wbijam kurze.
Na wierzchu układamy sporo natki pietruszki i szczypiorku. I chociaż składników jest tak niewiele, to naprawdę robią robotę a smak samego awokado zmieniają nie do poznania.