Czekoladowy budyń jaglany

Kiedy decydujemy się na zrzucenie kilku kilogramów, zawsze stwierdzamy, że będzie to czas pełen wyrzeczeń. A jednak wcale nie musi tak być. Możemy pozwolić sobie na słodką rozpustę – byle było zdrowo. I najlepiej jeszcze nisko kalorycznie. Dziś pokażemy Wam, jak zrobić czekoladowy budyń jaglany. Kremowy,  i naprawdę słodki. A do tego i prosty w przygotowaniu. Także jeśli znacie cudowne właściwości kaszy jaglanej, i jesteście jej fanami, albo po prostu macie ochotę na zdrowy deser, zapraszamy po przepis!

Czekoladowy budyń jaglany – składniki

  • kasza jaglana – pół szklanki
  • 2 szklanki mleka roślinnego , zwykłego – odtłuszczonego, lub wody
  • dobrej jakości, ciemne kakao, lub karob
  • słodzik – może być miód, ale tak naprawdę możecie wykorzystać jakikolwiek chcecie
  • avokado, lub łyżka oleju kokosowego

Czekoladowy budyń jaglany  – wykonanie

Najpierw trzeba ugotować kaszę jaglaną. Są osoby, które nie mają pojęcia co zrobić, by nie była gorzka.

Otóż należy ją wcześniej przelać kilka razy – DOKŁADNIE – gorącą wodą. Ja wcześniej jeszcze prażę ją chwilę na suchej patelni. Kasza wtedy szybciej się gotuje ale i nie pozostawia w sobie ani odrobiny smaku goryczki.

Gotujemy kaszę w 2 szklankach wybranego płynu. I może nie warto jednak korzystać z samej wody – niechże przejdzie trochę smakiem mleka.

Do kaszy dorzucamy słodzik – ja daję zawsze erytrol, jest bezkaloryczny. Do tego łyżeczkę  – kopiastą – kakao, lub karobu. Ten drugi ma charakterystyczny smak, ale jest 3 razy mniej kaloryczny od kakao i BARDZO zdrowy, dlatego polecam.

Wszystko razem blendujemy, i właściwie można zajadać. Jednak jeśli wolicie bardziej kremowy i wyrazisty smak, możecie dodać do budyniu trochę oleju kokosowego, albo połowę awokado. Będzie smaczniej.

czekoladowy budyń jaglany

czekoladowy budyń jaglany

Polecamy korzystać z przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej – można z niej wyczarować smaczne, pożywne, i naprawdę zdrowe dania. Lubicie kaszę jaglaną?

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*