Czekoladowy budyń jaglany
Kiedy decydujemy się na zrzucenie kilku kilogramów, zawsze stwierdzamy, że będzie to czas pełen wyrzeczeń. A jednak wcale nie musi tak być. Możemy pozwolić sobie na słodką rozpustę – byle było zdrowo. I najlepiej jeszcze nisko kalorycznie. Dziś pokażemy Wam, jak zrobić czekoladowy budyń jaglany. Kremowy, i naprawdę słodki. A do tego i prosty w przygotowaniu. Także jeśli znacie cudowne właściwości kaszy jaglanej, i jesteście jej fanami, albo po prostu macie ochotę na zdrowy deser, zapraszamy po przepis!
Czekoladowy budyń jaglany – składniki
- kasza jaglana – pół szklanki
- 2 szklanki mleka roślinnego , zwykłego – odtłuszczonego, lub wody
- dobrej jakości, ciemne kakao, lub karob
- słodzik – może być miód, ale tak naprawdę możecie wykorzystać jakikolwiek chcecie
- avokado, lub łyżka oleju kokosowego
Czekoladowy budyń jaglany – wykonanie
Najpierw trzeba ugotować kaszę jaglaną. Są osoby, które nie mają pojęcia co zrobić, by nie była gorzka.
Otóż należy ją wcześniej przelać kilka razy – DOKŁADNIE – gorącą wodą. Ja wcześniej jeszcze prażę ją chwilę na suchej patelni. Kasza wtedy szybciej się gotuje ale i nie pozostawia w sobie ani odrobiny smaku goryczki.
Gotujemy kaszę w 2 szklankach wybranego płynu. I może nie warto jednak korzystać z samej wody – niechże przejdzie trochę smakiem mleka.
Do kaszy dorzucamy słodzik – ja daję zawsze erytrol, jest bezkaloryczny. Do tego łyżeczkę – kopiastą – kakao, lub karobu. Ten drugi ma charakterystyczny smak, ale jest 3 razy mniej kaloryczny od kakao i BARDZO zdrowy, dlatego polecam.
Wszystko razem blendujemy, i właściwie można zajadać. Jednak jeśli wolicie bardziej kremowy i wyrazisty smak, możecie dodać do budyniu trochę oleju kokosowego, albo połowę awokado. Będzie smaczniej.