Omlet z mąki kokosowej – czekoladowe fit placuszki!
Omlet z mąki kokosowej to fajna propozycja na śniadanie – można go zrobić w tradycyjnej formie, czyli dużego „placka”, a można w formie małych placuszków, które prezentują się zdecydowanie bardziej ciekawie. Czekoladowe fit placuszki to hit dla dużych, i dla małych.
Omlet z mąki kokosowej – składniki
My, postawiliśmy na małe placuszki, i z podanych składników powstały trzy, dość grube.
- 2 jajka
- kopiasta łyżka mąki kokosowej
- łyżka dobrej jakości kakao – lub karobu – płaska
- słodzik do smaku – ja dodałam erytrol. Bezkaloryczny
- dodatki – u mnie masło orzechowe, sto procent naturalne, i owoce: banan i truskawki
Omlet z mąki kokosowej – jak zrobić czekoladowe fit placuszki?
Zero filozofii. Jak to zwykle bywa z moimi dietetycznymi przepisami. Nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni, to też wybieram opcje szybkiego gotowanie. Białka trzeba ubić (jeśli chcecie by Wasze omleciki były mniej kaloryczne, to można w przepisie pominąć zupełnie żółtko, lub dodać tylko jedno – ale to na końcu)
Do ubitych białek dodajemy słodzidło, mąkę, i kakao lub karob. Mieszamy delikatnie. Wylewamy na patelnię i smażymy albo na suchej, albo posmarowanej cienko olejem kokosowym.
Po przesmażeniu z obu stron, smarujemy masłem orzechowym i kładziemy owoce – nic więcej nie potrzeba. Serio!
To naprawdę super propozycja na słodkie śniadanie. A na taki omlet można też położyć pudding z chia na przykład – z owocami, albo bez. Lub po prostu posmarować naturalnym jogurtem. Zawsze będzie smacznie – bez dwóch zdań!