Fit faszerowana papryka z kurczakiem, szpinakiem, i pieczarkami

Faszerowane warzywa to idealny pomysł na szybki obiad. A dodatkowo przecież też fit – o ile użyjemy odpowiednich dodatków. Ta faszerowana papryka powstała w zasadzie jako efekt uboczny sprzątania lodówki. Zazwyczaj faszerowałam ją tylko mielonym mięsem, ewentualnie z dodatkiem pomidorów. A tym razem – trochę inaczej. Ale naprawdę smacznie. Łapcie przepis!

Faszerowana papryka – składniki

W sumie, to mogłabym napisać, że możecie wykorzystać wszystko to, co macie aktualnie w lodówce, ale skupmy się na tym, z czego powstała moja, faszerowana papryka:

  • 1 papryka
  • filet z kurczaka
  • kilka pieczarek
  • szpinak
  • mozarella lub serek wiejski light
  • natka pietruszki, i szczypior

Jak zrobić faszerowaną paprykę?

Wiecie, w zasadzie wszystko zależy od tego, czy lubicie, żeby była chrupiąca, czy też macie ochotę na bardziej „rozgotowaną”. Ja wybieram tą pierwszą opcję, dlatego skracam czas jej pieczenia – ale Wy, możecie do odpowiednio wydłużyć.

Najpierw myjemy paprykę, odcinamy górę, wyjmujemy pestki. Na patelni, na oleju kokosowym (jakże by inaczej 😉 ) podsmażamy kurczaka, pieczarki, i szpinak – ten dodajemy na końcu. Kroimy też drobno natkę pietruszki i szczypiorek, dorzucamy na patelnię, i już tylko trochę podsmażamy.

Wypełniamy tym naszym farszem paprykę – oczywiście wcześniej go doprawiając, i układamy ją  w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch jeszcze serek wiejski, lub mozarella.

I teraz, są dwie szkoły. Jedna mówi o tym, że wystarczy ustawić piekarnik na 180 stopni, grzałka góra i dół, i gitara 😉 Druga natomiast, że do tego naczynia żaroodpornego nalewamy wody, mniej więcej do połowy papryki. Wtedy będzie nam się ona bardziej gotowała, niż piekła. Można też przykryć pojemnik pokrywką.

No i tak, w tym piekarniku, niech sobie posiedzi nasza faszerowana papryka przynajmniej 20 minut – przy opcji chrupiącej. Najlepiej, po prostu badać jej twardość na bieżąco.

 

faszerowana papryka

Życzymy smacznego, i zachęcamy do eksperymentów kulinarnych. Pamiętajcie, że tak naprawdę, to możecie nafaszerować tą paprykę wszystkim tym, czym tylko chcecie.

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*