Szybkie ciasto z mandarynkami na kefirze

Robiliście kiedyś ciasto „do góry nogami” ? Ja, zrobiłam je pierwszy raz i przyznam, że jestem zaskoczona smakiem, i walorami estetycznymi. To szybkie ciasto z mandarynkami na kefirze chyba nie może się nie udać. Jest puszyste, i mocno wilgotne, a jednocześnie bardzo proste w wykonaniu.

Ciasto z mandarynkami – składniki

Oczywiście można to ciasto przygotować w taki sposób, by było jak najbardziej fit, ja jednak tym razem pozwoliłam sobie i na gluten, i na większą liczbę kalorii. Raz, nie zawsze 😉 ale oczywiście Wy możecie kombinować i podmieniać składniki na te zdrowsze.

  • mąka  – 2 szklanki , ja dałam pszenną, ale może być pełnoziarnista
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka słodzidła
  • szklanka kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • ekstrakt waniliowy
  • mandarynki

Ciasto z mandarynkami na kefirze- wykonanie

Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy słodzik, żółtka, dalej miksujemy. Później reszta składników – mieszamy drewniana łopatką.

Na dnie tortownicy układamy papier do pieczenia. Na nim pokrojone w grube plastry mandarynki. Wylewamy ciasto, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy, i wykładamy ciasto do góry nogami. Możemy posypać cukrem pudrem!

 

ciasto z mandarynkami

Nasze ciasto z mandarynkami jest idealnym pomysłem na coś słodkiego kiedy mamy w domu ograniczoną ilość składników i chcemy upiec coś na szybko. Na sto procent zasmakuje wszystkim gościom. Życzymy smacznego!

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*