Szybkie kotlety z jajek
Nowy tydzień rozpoczęty. Trzeba zaplanować wszystko. Pamiętać o czym nie zapomnieć. ? No i najważniejsze – pomyśleć o obiadach na cały tydzień. A żeby nie było ciągle mięso i pyrki to proponujemy Wam coś innego. Szybkie kotlety z jajek.
Szybkie kotlety z jajek to idealna alternatywa dla typowych, popularnych dań. A jak wiemy jajka ostatnio wróciły do łask. Już nie są takie straszne i nie ma ograniczeń w ich spożywaniu.
Co dobrego jest w jajkach:
- W samym białku jest przede wszystkim woda i aminokwasy.
- Najwięcej dobroci czyt. Składników odżywczych, jest w żółtku. Są to przede wszystkim witaminy: A, D, E i K.
- W małym żółtku jest też cały tłuszcz.
- Ponad to w jajku znajduje się również: wapń, magnez, żelazo, gosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen.
- Nie bez powodu jajka są jednym z najzdrowszych pokarmów.
- WHO zaleca jedzenie nie więcej niż 10 jajek tygodniowo.
- Acha. I uważajcie na lekarzy, którzy zabraniają jedzenia jajek – ich wiedza niestety ale zatrzymała się na latach 70tych zeszłego wieku.
Jest mnóstwo sposobów na przygotowanie jajek. Najczęściej jadamy je w całości lub prawie w całości.
Najciekawsze potrawy z jajek to np:
- Jajka w koszulce
- Jajka po szkocku
- Shakshuka
- Jajeczne chmurki
- Calzone z jajkiem
- Jajka zapiekane w awokado
- Pasty jajeczne
- I mnóstwo innych.
A my dziś zrobimy sobie trochę zapomniane i niezbyt popularne danie. Szybkie kotlety z jajek.
Potrzebujemy:
- 10 ugotowanych na twardo jajek
- 1 surowe jajko
- Starty parmezan
- Bułka tarta
- Czosnek granulowany
- Dużo koperku suszonego
- Majeranek
- Sól
- Pieprz
Czas przygotowania:
- Jajka ugotować i ostudzić, obrać.
- Jajka rozdrobnić np zetrzeć na tarce.
- Dodać resztę składników.
- Formować kotlety.
- Można obtaczać w bułce tartej albo w samym jajku ewentualnie w majonezie.
- Usmażyć np na oleju kokosowym.
- Układać na ręczniku papierowym.
- Najlepiej zajadać świeżutkie i jeszcze cieplutkie.