Szybka zupa krem z fasolki szparagowej

Wiosna rozkręca się na całego. Niektóre dni już przypominają nam lato. I coraz więcej bogactwa na straganach. Co prawda nie ma na nich tytułowej fasolki szparagowej ale nic straconego. Można użyć mrożonej. Resztę warzyw kupić na świeżo. Będzie pysznie. Zapraszamy. Szybka zupa krem z fasolki szparagowej.

W takiej zupce znajdziecie nie tylko fasolkę oczywiście. Warto dodawać jak najwięcej warzyw. Sięgające szczególnie po te świeże. Sklepy mają spory wybór. Ja lubię zaglądać do Netto. Duży wybór jak na targu. Ale fasolki nie znalazłam obok pomidorów. 😁 Jeszcze za wcześnie. Ale za to znalazlam mrożoną.

Ale czy mrożonki są dobre? Zdrowe?

Jeśli warzywa są odpowiednio wyselekcjonowane i mrożone na świeżo to jak najbardziej są odpowiednie dla nas. Takie mrożone nie tracą swoich właściwości. Co więcej, lepiej kupić mrożone warzywa niż z puszki czy w gotowych daniach. Zawsze jest podejrzenie, że dodają tam niepotrzebny cukier i inne „dobrodziejstwa”. Warzywa „puszkowane” pływają w słodzonych zalewach. A w gotowcach procent warzyw w warzywach drastycznie spada. W mrożone widzicie co macie. A warto się przyjrzeć czy nie ma tam przypadkiem jakiegoś nieładnego kawałka.

Co do bohaterki dzisiajszej zupy, to kocham ją w całości. Ale chciałam sprawdzić jak będzie smakować w zupie krem. W całości jadłam często w różnych wariantach zupowych.

Zupa z fasolki

Składniki:
  • Dwie duże marchewki
  • dwie pietruszki, korzeń
  • Pół średniego selera
  • Pół średniego pora
  • 250g żółtej fasolki szparagowej mrożonej
  • Mieszanka suszonych warzyw do rosołu
  • Kawałek mięsa np wędzona kiełbasa, kawałek kurczaka/karkówki/schabu/indyka
  • Liść laurowy
  • Ziele angieskie
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Sól do smaku

Przygotowanie:
  • Mięso wrzucić do zimnej wody i gotować około 15 minut, aż do pojawienia się „szumowin.
  • Ja wybrałam wędzona kiełbasę, która nie oddaje „osadu”.
  • Jeśli wy też lubicie takie zupki na wędzonce można ja ugotować np z kawałkiem wędzonego boczku. Aromat będzie najlepszy!
  • W przypadku kiełbasy można do niej od razu wrzucić warzywa.
  • A warzywa pokroić w małą kostkę. Pora można wrzucić w całości, albo drobno pokroić.
  • Do warzyw dodajemy naturalną przyprawę do rosołu. Ta także znaleziona w Netto, na półce ze zdrową żywnością.
  • Gotować nasze warzywka do miękkości.
  • W połowie gotowania dodać mrożona fasolkę szparagową. Ta, którą znalazłam w Netto była już pokrojona w mniejsze kawałki. To bardzo ułatwiło przygotowanie tej wersji zupy.
  • Gdy warzywa będą miekkie wyłączyć zupę i odstawić na chwilę do ostygnięcia.
  • Wyjąć mięso oraz pływające przyprawy.
  • Ugotowane warzywa można pognieść na papkę, a dopiero potem użyć blendera. Będzie szybciej.
  • Zmiksowaną zupę posolić do smaku. Można dodać odrobinę granulowanego czosnku oraz pieprzu.
  • Podawać z ziemniakamia albo kaszą. Albo jeść samą.

Taka zupka to samo zdrowie. Powinna smakować nawet dzieciom. Nie widać w niej warzyw i ma lekko słodkawy smak. A na coraz cieplejsze dni będzie idealna. Na zimno też będzie Wam smakować. Sami kombinujcie. Teraz jest najlepszy czas na zupy. Wszyscy eksperci twierdzą, że są najzdrowsze. A jeśli chcecie odzyskać sylwetkę na lato to dieta „zupowa” będzie idealna! 😁

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*