Przepis na lasagne z beszamelem i bolognese

Nie znam osoby, która nie lubiłaby makaronu. Za to nie każdy lubi go gotować, a tym bardziej tworzyć dla niego różne wariacje. Dziś przedstawiamy Wam przepis na lasagne  – danie, które przygotowania wiele osób się boi. A to wcale nie takie trudne, udowodnimy Wam!

Przepis na lasagne – składniki

  • płaty makaronu lasagne – najlepiej pełnoziarnistego
  • mięso mielone z kurczaka (0,5 kg)
  • zioła prowansalskie
  • przecier pomidorowy – najlepiej zrobić samodzielnie
  • groszek
  • składniki na beszamel : 1,5 łyżki masła, 1,5 łyżki mąki pełnoziarnistej, szklanka odtłuszczonego mleka.

Przepis na lasagne – przygotowanie

Nie jest to wprawdzie danie jednogarnkowe, bo trochę ich wybrudzimy, ale w większości „robi się samo”.

Zaczynamy od nasmarowania oliwą pojemnika żaroodpornego. Wykładamy jego dno surowymi płatami makaronu.

Na patelni podsmażamy mięso mielone – najlepiej z cebulką. Zalewamy pulpą pomidorową i doprawiamy ziołami prowansalskimi. To będzie nasz pierwszy sos z farszem.

Wykładamy jeszcze ciepły na makaron. Następnie znów warstwa makaronu, później sos, makaron, i sos. Kończymy warstwą makaronu.

Teraz, przygotowujemy beszamel. Rozpuszczamy na patelni masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, by nie zrobił się grudki. Zalewamy mlekiem, czekamy aż zgęstnieje. Dosypujemy groszek i doprawiamy do smaku.

Cały sos wylewany na wierzch naszej potrawy. Zamykamy pojemnik i wrzucamy wszystko do piekarnika – 180 stopni, pół godziny.

przepis na lasagne

To tylko jedna z wariacji makaronowych. Lasagne można przygotować na wiele różnych sposobów. Także na słodko. Lubicie? Robicie sami?

Podziel się...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*