Polędwiczki wieprzowe w sosie jogurtowo – musztardowym
Żeby schudnąć, trzeba jeść. To prawda stara jak świat. Dodatkowo warto wiedzieć, że najistotniejsze jest to, żeby „zgadzały się kalorie”. Jeśli tak będzie, będziemy mogli pozwolić sobie nawet na kostkę czekolady. Dziś, proponujemy Wam polędwiczki wieprzowe – jako alternatywa do piersi z kurczaka. Mięso tak przygotowane jest delikatne, i wręcz rozpływa się w ustach!
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe?
- potrzebne będzie około pół kilograma polędwicy wieprzowej
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki musztardy
- słodka papryka
- sól i pieprz do smaku
- olej kokosowy
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- cebula
Polędwiczki wieprzowe w sobie jogurtowo musztardowym:
Na początku musimy pociąć nasze mięso na dość grube plastry, które później lekko rozbijamy dłonią – nie używamy do tego tłuczka!
Obsypujemy polędwicę wieprzową solą i świeżo mielonym pieprzem oraz papryką.
Podsmażamy na oleju kokosowym z obu stron, po czym dodajemy cebulę, jeszcze chwilę smażymy i zalewamy wszystko wywarem warzywnym.
Następnie hartujemy mieszankę jogurtowo musztardową sosem, który powstaje na patelni, i wylewamy wszystko na mięso dokładnie mieszając. Jeszcze chwila bulgotania na małym ogniu, i danie jest gotowe do jedzenia.